OPASAN LINČ PROTIV HRVATA U BRČKOM: Tražili zakonsko pravo za nastavu na hrvatskome jeziku, dobili otvorene medijske prijetnje!

Facebook

Ovo je ujedno i prvi put od uspostave Brčko distrikta da je Skupština izglasala, a predsjednik Skupštine svojim potpisom ovjerio zakon koji se direktno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH

Nevjerojatan medijski linč ovih dana pogađa Hrvate u Brčkom, distriktu BiH, nakon što su ustali protiv višegodišnjeg kršenja Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta te niza zakonskih i podzakonskih akata kojima su im zajamčena osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i pravo na materinji jezik. Naime, roditelji osnovnoškolaca hrvatske nacionalnosti u Brčkom reagirali su na činjenicu da im se otvoreno uskraćuje pravo na hrvatski jezik u nastavi.

Naime, Statut Brčko distrikta BiH za sva tri konstitutivna naroda jamči jednaka prava, no u stvarno taj “detalj” nije ispoštovan. Bošnjačka i djelomice srpska strana pronašla je rupu u zakonu pa pri zapošljavanju u obrazovnom sustavu, ali i drugim sektorima, Bošnjaci u aplikaciji za radno mjesto navode se kao Hrvati te zauzimaju radna mjesta koja bi, prema zakonskom minimumu radnih mjesta, trebala pripasti Hrvatima. Uobičajena je to praksa već godinama, čemu svjedoči i činjenica da nijedan Hrvat nije zaposlen na ravnateljskom mjestu u Brčko distriktu.

Diskriminaciju je podebljao i  aktualni predsjednik SDA u Brčkom i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić koji je u skupštinsku proceduru uputio Izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu BiH te u tim izmjenama, kako piše Kamenjar, progurao članak zakona koji se otvoreno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH, a koji ide otvoreno na štetu hrvatskog naroda u Brčkom. Ovo je ujedno i prvi put od uspostave Brčko distrikta da je Skupština izglasala, a predsjednik Skupštine svojim potpisom ovjerio zakon koji se direktno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Kada je Predstojnik odjela za Obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović, također iz SDA, na temelju izmijenjenog zakona, na mjesta na kojima su do tada bili učitelji i nastavnici Hrvati počeo imenovati Bošnjake, inače iz Federacije i članove SDA, a fiktivno prijavljene u Brčko distriktu, došlo je do prosvjeda roditelja hrvatskih učenika. Oni su ukazali na ovaj velik problem zbog kojeg su Hrvati potisnuti na samu marginu kada je riječ o zapošljavanju i ljudskim pravima. Ukazali su na nepravdu koja im je nanesena te na nepoštivanje Statutom i Ustavom zajamčenih prava, no naišli su na opći medijski i politički napad i prijetnje.

Brojni lokalni bošnjački portali, koji se redom financiraju iz proračuna, tj. javnim sredstvima, započeli su otvoreni medijski rat protiv Hrvata u Brčkom. Članci vrve pozivanjem na mržnju, huškanje i linčevanja Hrvata u Brčkom. Predsjednik Skupštine Esed Kadrić (SDA) navodno prijeti roditeljima hrvatskih učenika  i poziva na sudsko gonjenje ako se odluče na bojkot nastave.



Dio komentara koji se šire društvenim mrežama vidi se u naslovnoj fotografiji članka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI