Orban dolazi u Zagreb, prisustvuje summitu Srednjoeuropske inicijative

wikimedia.org

U Zagrebu se u ponedjeljak i utorak na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom incijativom (SEI)  održava summit te organizacije na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i visoka razina drugih sudionika.

Naime, u ponedjeljak će premijer Andrej Plenković biti domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.

U ovoj godini summit Srednjoeuropske incijative vrhunac  diplomatskih napora Hrvatske, smatra ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Inale, prije 30-tak godina osnovan je SEI j s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji i od današnjih 18 članica SEI njih 10 je članica EU, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Osnovan je 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.



Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI