Orešković potvrdio svoj plan: ‘Odričem se osiguranja kad MUP potvrdi da moja obitelj i ja nismo ni na koji način ugroženi’

Borna Filic/PIXSELL

"Da razjasnim: oni su došli prošli tjedan i ovaj tjedan. I više neće dolaziti sa mnom. Danas sam počeo raditi. Nije nikad bio moj plan da oni sada lete sa mnom po svijetu", rekao je Orešković

Bivši premijer Tihomir Orešković od danas opet radi u farmaceutskoj kompaniji Teva, a na posao u Amsterdam prate ga tjelohranitelji na koje, temeljem hrvatskih zakona, ima pravo. S Oreškovićem je o tome je li to bilo nužno te je li se ipak mogao odreći osiguranja i tako uštedjeti desetke tisuća kuna na račun poreznih obveznika razgovarao Mislav Bago za Novu TV. Njihov razgovor prenosimo u cijelosti:

Možete li mi reći osjećate li se toliko nesigurnim da ste morali u Amsterdam voditi i dva pripadnika osiguranja da vas štite na novom radnom mjestu?

Ovih se dana dosta pisalo o osiguranju. Mislim da je to počelo čak prije tri mjeseca, kad sam izjavio kako se planiram vratiti u poslovni život i da neću iskoristiti povlasticu šest plus šest. Danas sam počeo raditi, prošli tjedan sam došao u Amsterdam tako da sam si trebao naći i stan i srediti neke druge stvari. Nisam ja pozvao osiguranje nego su oni radili svoj posao. Još sam štićena osoba. Ovaj tjedan ću useliti u stan, našao sam ga, dečki su tu, oni će pogledati stan i lokaciju i to će biti to.

>>> Orešković otkrio kada će se odreći osiguranja

Nisam imao nikakve namjere dovoditi ih dalje u tu poziciju, putovat ću svijetom, idući tjedan idem možda u Izrael pa u SAD i nije bilo nikakva smisla da oni idu sa mnom. Nadam se da ću to riješiti s MUP-om što prije, već sam se prošli tjedan kratko čuo s ministrom Orepićem.



Gospodine Oreškoviću, da raščistimo: zašto se jednostavno ne odreknete osiguranja? Sad ste dobili posao, putovat ćete po svijetu, a dva pripadnika hrvatskog osiguranja će biti u Amsterdamu. Što vam to treba? Tko vas ugrožava?

Da razjasnim: oni su došli prošli tjedan i ovaj tjedan. I više neće dolaziti sa mnom. Danas sam počeo raditi. Nije nikad bio moj plan da oni sada lete sa mnom po svijetu. Odreći ću se osiguranja što se tiče putovanja po svijetu, to apsolutno, samo ću tražiti od MUP-a, jer oni su tu stručni, da mi potvrde da ja i moja obitelj nismo ni na koji način ugroženi. I to je to, ja ću se odreći. To mi je i bio plan, isto kao što mi je bio plan i da neću iskoristiti šest plus šest, dakle dvanaest mjeseci, nego samo ta dva mjeseca, kako sam bio i planirao. Tako da mislim da će se drugi tjedan sve to riješiti.

Dakle, da pojasnimo: od ovog ili od sljedećeg tjedna vi se odričete osiguranja?

Da, osiguranje više neće ići sa mnom u Amsterdam ni po svijetu, samo ću od MUP-a zatražiti da mi potvrde da ja i moja obitelj nismo ni u kakvoj opasnosti. Onda sam spreman odreći se osiguranja.

Vraćate se u Tevu, tamo ste bili prije nego što ste postali premijer; jeste li kad ste napuštali Tevu i dolazili u Zagreb potpisali sporazum da se možete vratiti na isto ili slično radno mjesto?

Bili je takvih teza, ali apsolutno ne, ja sam raskinuo ugovor s Tevom. To je ozbiljna globalna firma, ne bi oni dozvolili da imamo neki takav sukob interesa, tu je i Pliva u pitanju. Nisam ni ja preuzeo časnu poziciju premijera misleći da će to trajati tako kratko i da će brzo završiti, mislio sam da će to puno duže trajati. Nije mi na kraj pameti bilo da ću se ovako brzo vratiti u Tevu.

Znači li da sada u Tevi, u toj upravi u Amsterdamu, vi ni na koji način nećete sudjelovati u odlukama koje se tiču Plive ili Hrvatske?

Apsolutno. Ovdje sam na globalnoj funkciji, viši sam potpredsjednik za poslovnu efikasnost, tako da ću surađivati u nekim globalnim projektima i inicijativama, bavit ću se time na koji način Teva može ispuniti svoj plan u 2017. godini, bavit ću se efikasnošću, produktivnošću i profitabilnošću, i to na globalnoj razini, tako da neću imati nikakav kontakt s Plivom ili s Hrvatskom.

Završimo onim čime smo i počeli: ovaj ili sljedeći tjedan vi ćete se odreći osiguranja i bit ćete samo Tihomir Orešković, biznismen u Tevi, bez pratnje?

Da, samo ću tražiti ono što sam već rekao: od MUP-a da mi potvrdi kako moja obitelj i ja nismo ugroženi. I kad to dobijem od MUP-a, odreći ću se osiguranja.

Dobro, želim vam puno sreće i uspjeha na novom poslu, tj. starom poslu, a vjerojatno ćete se uskoro vraćati u Hrvatsku bez osiguranja.

Hvala, i htio bih iskoristiti obu priliku da zaželim svim građanima Republike Hrvatske sretnu Novu godinu i puno uspjeha i zdravlja u 2017.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI