OSTOJIĆ U SABORU: Ne možemo čekati da se nekoga ubije da bi vlast reagirala

Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Klarić (HDZ) govorio je o nezbrinjavanju otpada u Dina-Petrokemiji na Krku. Tamo se nalazi još 600 tona opasnih kemikalija. Apelirao je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se ubrzaju procedure kako bi se taj problem riješio

Na početku današnje saborske sjednice stanku od deset minuta zatražilo je sedam klubova zastupnika.

Damir Bunjac (Živi zid, SNAGA) kaže da je došlo do političke trgovine i korupcije tijekom izbora za novog ravnatelja HRT-a. Citirao je zastupnika HDZ-a Zlatka Hasanbegovića koji je kazao da je za prijedlog da ravnatelj HRT-a bude Kazimir Bačić doznao kad i ostali građani, a da se za njega moralo glasati “jer se to oduvijek tako radilo”. “I Most tvrdi da prije petka nije znao da je Bačić kandidat”, kazao je Bunjac. Smatra da dvije stranke nemaju pravo odlučivati o iznosu pretplate te da izbor ravnatelja institucija poput HRT-a mora biti transparentniji.

Klub SDP-a stanku je zatražio “zbog nasilja i netolarencije u RH”. Ranko Ostojić poručio je kako o netoleranciji i incidentima koji se događaju Sabor ne smije šutjeti. Spomuo je i da je ministar vanjskihposlova napravio zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava. “Pozivanje na demokršćanske vrijednosti u ovom zaokretu je potpuno neprihvatiljivo”, poručio je te dodao kako “demokršćani ne negiraju prava žena na pobačaj i prava istospolnih zajednica”. Pozvao je vladajuće da podrže nizozemsku inicijativu, a građane i građanke da dignu svoj glas za ljudska prava. Prozvao je vladajuće da toleriraju neonaciste i fašiste zbog čega je samo pitanje vremena “kada će pasti krv”.

Tomislav Klarić (HDZ) govorio je o nezbrinjavanju otpada u Dina-Petrokemiji na Krku. Tamo se nalazi još 600 tona opasnih kemikalija. Apelirao je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se ubrzaju procedure kako bi se taj problem riješio.

Silvano Hrelja (HSU) stanku je zatražio zbog, kako kaže, ponovnog izostanka neusklađivanja mirovina. U zakonu o mirovinskom osiguranju postoji usklađivanje mirovina svakih 6 mjeseci koje se temelji na porastu troškova i plaća. Sad smo saznali podatke za prošlo 6-mjesečno razdoblje, pokazatelji su negativni – cijene rastu, nažalost, neće biti usklađivanja mirovina”, poručio je Hrelja. Poziva bladu da reagira na vrlo tešku situaciju umirovljenika. “Može slobodno povećati mirovine za otprilike 1% za 2017. jer ima prostora u proračunu i može financijski to izdržati”, smatra.



Miro Bulj je govorio o lošoj demografskoj slici u brdskoplainskim područjima. “Rodilišta su nam prazna, Drniško područje i Lika su nam ogoljene. Je li pravedno da djeca tamo nemaju besplatne udžbenike i prijevoz do škole. Ja sam onaj koji zbog ove situacije nije podržao proračun. Pozivam sve koji upravljaju ovom državom da hitno organiziraju uvjete života u brdskoplaninskim krajevima, ne želim hodati spuštene glave pred ljudima koji su me izabrali na ovu dužnost”, zaključio je Bulj.

SDSS-ov Milorad Pupovac zabrinut je stajalištem RH o stanju ljudskih prava u Vijeću EU-a i sve učestalijim napadima na predstavnike i institucije srpske zajednice u RH. “Ni u najizazovnija ratna vremena nismo doživjeli da se predstavnike ove zajednice, izabrane u Saboru – u nekoliko navrata, u zadnja dva mjeseca protjeruje iz RH i traži se da im se oduzmu putovnice”, kazao je te dodao da je u 2016. zabilježeno više od 300 slučajeva govora mržne”. Zatražio je da se da Sabor dobije na uvid i raspravi dokument vezan za izvještaj EK o potrebama UN-ovih standarda vezano za ljudska prava.

O vatrogastvu je govorio Branko Hrg (HDS). Smatra kako Slavko Tucaković ne zaslužuje biti glavni vatrogasni zapovjednik. “Upitne su njegove donacije DVD-ima, bez plana i programa. Njegova donacija DVD-u u Križevcima od 200 tisuća kuna, mogla se nabaviti za nešto više od 50 tisuća kuna”, tvrdi Hrg, izvijestio je HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI