Otišao je svećenik najpoznatiji po svojem aktivizmu za demografsku obnovu Hrvata, don Baković, ‘Ništa nije važnije nego da se narod održi’

Tomislav Miletic/PIXSELL

Don Anto Baković, poznati hrvatski katolički svećenik i utemeljitelj nekoliko pronatalitetnih udruga preminuo je u četvrtak u 86. godini.

U četvrtak 26. siječnja u KB Zagreb preminuo je vlč. Anto Baković u 86. godini života. Vlč. Baković se od 6. siječnja nalazio u u Svećeničkom domu sv. Josipa a danas je u ranim jutarnjim satima hospitaliziran u KB Zagreb na Rebru, izviješteno je iz Svećeničkoga doma.

Don Anto Baković rođen je 1931. u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. Kao bogoslov, a kasnije i svećenik, proveo je deset godina robije u sedam zatvora. Umirovljen je 1983. i od tada proučava pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. bavi se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća.

Don Anto Baković je uređivao i izdavao Narod, mjesečnik za demografsku obnovu i duhovni preporod. U nesmiljenoj borbi za demografsku obnovu sredinom 90-ih često je nastupao u medijima.

“Množite se da nas bude više”,  poručivao je tada don Anto Baković.

Svojim idejama ostao je vjeran do smrti. Tako je u jednom od zadnjih intervjua, koji je dao prije tri godine za tportal, ustvrdio:
“Ništa nije važnije nego da se narod održi. Demografi najavljuju smrt hrvatskog naroda. Svake godine nestaje grad veličine Karlovca. Današnja je Hrvatska staračka država.”



Facebook Comments

Loading...
DIJELI