Otišli Žalac, Tolušić i Murganić: Pogledajte nove Plenkovićeve ministre

screenshot

Nakon Užeg kabineta koji je danas tijekom dana održan, predsjednik Vlade i šef HDZ-a, 18:30 sati sazvao je sastanak Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke. Na sastanku se raspravljalo o kadrovskoj križaljci u sklopu rekonstrukcije Vlade te je, kako se doznaje, razriješeno troje ministara.

Sastanak koalicijskih partnera završio je oko 21:40 sati, a kako se doznalo, partneri su podržali premijerovu rekonstrukciju te će se u petak održati izvanredna sjednica Vlade.

Kao što se i nagađalo, Vladu su napustili Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Nada Murganić, a premijer je objavio i imena ministara koji će zamijeniti Lovru Kuščevića, Gorana Marića te Mariju Pejčinović Burić.

22:10 Troje novih državnih tajnika koje je Plenković najavio biti će: u ministarstvu prometa Josip Bilaver, u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac, a Sanja Putica postat će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja.

21:56 “Sve vas lijepo pozdravljam. Nakon nekoliko dana, kao što smo i najavili, obavljena je rekonstrukcija Vlada. Za to sam dobio potporu na Predsjedništvu stranke. Nakon konzultacija, iznjedrili smo prijedloge koje su podržali i u stranci, ali i koalicijski partneri”, kazao je Plenković. “Uobičajeno je da se naprave neke promjene te da se nastavi s dobrim reformama do kraja mandata, kako bi ostvarili sve što smo zacrtali i za što smo dobili povjerenje građana. Na tim je postavkama koncipirana ta rekonstrukcija Vlade, koja je veća nego što se nagađalo. Novi potpredsjednici Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić. Novi ministar vanjskih poslova bit će Gordan Grlić-Radman. Nova ministrica poljoprivrede bit će ministrica Marija Vučković. Novi ministar rada biti će Josip Aladrović. Ivan Malenica biti će novi ministar uprave. Nova ministrica za obitelj, mlade i demografiju biti će Vesna Bedeković. Novi ministar državne imovine biti će Mario Banožić. Dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, preuzet će ministarstvo Europskih fondova. Vlada će sutra imenovati i troje novih državnih tajnika”, kazao je Plenković te je nadodao da od svih novih ministara očekuje ozbiljnost u radu. Također, Plenković se zahvalio ministrima koji su danas napustili svoje dužnosti.



21:46 Uskoro se očekuje obraćanje premijera Andreja Plenkovića novinarima nakon sastanka s koalicijskim partnerima.

21:41 “Ovime ništa nije završilo nego je tek počinje”, kazao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak nakon sastanka koalicijskih partnera. Također, Vrdoljak smatra da se unatoč novim kadrovima mogu napraviti nove promjene u godinu i pola koliko je još ostalo mandata.

21:38 “Pušten je bijeli dim”, kazao je Brkić na izlasku te potvrdio kako su koalicijski partneri potvrdili promjene te da će u petak biti sazvana izvanredna sjednica. Zamolio je medije da spuste loptu te da se bave problemima koji se tiču svih građana.

21:36 Novinarima se po izlasku obratio Branko Hrg, koji je kazao kako je bilo određenih opaski, no bez obzira na to, da premijer ima podršku svih koalicijskih partnera što se tiče današnje rekonstrukcije.

21:33 Branko Bačić i Furio Radin napustili sastanak. Za medije su kazali kako sastanak još nije završio, no da su ga oni morali napustiti zbog drugih obaveza.

20:30 Iako se mislilo kako će sastanak kasniti, sastanak koalicijskih partnera započeo je točno u minutu kako je i bilo predviđeno.

20:25 Kako se neslužbeno doznaje, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić mogli bi postati novi potpredsjednici Vlade.

20:10 Po izlasku iz središnjice HDZ-a, Plenković je novinarima kratko poručio kako žuri na sastanak s koalicijskim partnerima te će se obratiti medijima nakon tog sastanka.

20:05 “Ako će moj odlazak izresetirati sve stresove pod kojima se nalazimo trenutno, ja ću biti itekako zadovoljna”, kazala je Nada Murganić o svojem odlasku po završetku sastanka. Murganić smatra da se njezin resor može popraviti te vjeruje da će njezina nasljednica nastaviti dobar put u ovom ministarstvu. “Prihvatila sam da i moje ministarstvo bude dio ove rekonstrukcije”, kazala je Murganić.

20:01 Ministar Oleg Butković obratio se novinarima te je rekao kako nije sretan jer je Tomislav Tolušić smijenjen s mjesta ministra poljoprivrede. Butković je istaknuo kako je njegov i Tolušićev odnos više nego samo stranački, te mu je zbog toga žao.

20:00 Tomislav Tolušić više nije ministar poljoprivrede. Sastanak je završen, a Tolušić je to potvrdio novinarima te im smireno kazao kako vjeruje da će njegova zamjena dostojno obavljati njegovu sada već bivšu dužnost.

20:00 Gabrijela Žalac izašla je iz Središnjice te nije željela komentirati ništa.

19:49 Kako se doznaje, osim već spomenutih imena, počelo se nagađati i o još jednom imenu koje bi moglo biti smjenjeno. Radi se o ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Njegovo ime, naime, i dalje se spominje u kontekstu rekonstrukcije.

19:40 Započela je sjednica Predsjedništva, sa više od sat vremena zakašnjenja.

19:30 Sastanak Predsjedništva još nije započeo. Naime, kako se doznaje, još uvijek traje sastanak užeg Predsjedništva, a a ova bi rekonstrukcija trebala obuhvatiti zaista širok krug ministara. Najveće iznenađenje jest zamjena koja bi trebala doći na mjesto ministrice Žalac. Radi se o ministru Marku Paviću, koji će preuzeti ministarstvo EU fondova, dok će njega kako se neslužbeno doznaje zamijeniti Josip Aladrović.

18:50 Iz minute u minutu stižu nove informacije, a posljednje što se po pitanju aktualne rekonstrukcije Vlade saznalo jest da će Plenkovićevu Vladu napustiti čak troje ministara. Naime, umjesto Gabrijele Žalac novi ministar kako se neslužbeno doznaje biti će Marko Pavić. Drugo ime koje se spominje je Tomislav Tolušić, a njega bi mogla zamijeniti Marija Vučković. Treće ime koje se pojavilo je Nada Murganić, koju bi mogla naslijediti Vesna Bedeković. Ministricu Mariju Pejčinović Burić koja odlazi u Vijeće Europe navodno će zamijeniti veleposlanik Gordan Grlić-Radman.

18:00 U središnjicu je stigao drugi čovjek stranke, Milijan Brkić. “Sačekajte još malo, kako sam danas pročitao, bit će bijeli dim”, kazao je novinarima Brkić. Na pitanje zna li tko bi od ministara danas mogao napustiti Vladu, Brkić je rekao kako ne zna ništa.

17:30 U središnjicu stranke počeli su dolaziti članovi koji će sudjelovati na sastanku. Aktualni ministri većinom su bez komentara, te svi ponavljaju iste riječi: “To trebate pitati premijera”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI