Otkriven cjenik Bleiburga, Jasenovca i partizanskih obilježavanja

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Svakog travnja i svibnja rasplamsaju se ideološke rasprave u Hrvatskoj oko komemoracija u Jasenovcu i Bleiburgu, ali i drugih proslava poput oslobođenja Zaagreba ili Titova rođendana. Kako otkrivaju 24sata, Sabor sudjeluje u pokrivanju troškova tih komemoracija sa milijun kuna, i to 500 tisuća kuna ode za Bleiburg, zatim 200 tisuća na Jasenovac, te još 300 tisuća na obilježvanje 14 važnih datuma od strane Saveza antifašističkih boraca.

Organizacija Bleiburga

Za organiziranje komemoracije u Bleiburgu zadužen je Počasni bleiburški vod (PBV) koji svake godine dobije 500 tisuća kuna. Kako piše u troškovniku za prošlu godinu, sa 330 tisuća kuna se pokrivaju troškovi iz Hrvatske, a sa 170 tisuća troškovi u Austriji.

To je samo dio troška, ostatak pokrivamo donacijama. Daju nam pola milijuna od 2003. godine, a troškovi su u međuvremenu narasli”, kaže Bože Vukušić, glavni tajnik PBV-a.

Najviše novca ode na prijevoz iz Hrvatske do Bleiburga, i dolazak hodočasnika iz Hrvatske i BiH, što košta ukupno 200 tisuća kuna. U oči upada i trošak plaće od ukupno 33.300 za koordinatora komemoracije za ožujak, travanj i svibanj. Vukušić potvrđuje da je taj novac za njega koji je jedini stalno zaposleni u PBV-u, dok se ostalima pokriju samo tekući troškovi.



Ta tri mjeseca se bavim isključivo organizacijom, pa je zato plaća pokrivena iz novca Sabora. Ostale mjesece plaća PBV”, objašnjava Vukušić za 24sata.

Od ostalih troškova izdvajamo i trošak osiguranja skupa koji iznosi 46 tisuća kuna, ali i mobilni WC koji košta 30 tisuća kuna, a ručak za uzvanike i goste 34 tisuće kuna. Noćenje za biskupe i pratnju stoji malo više od 4 tisuće kuna. Austrijski zaštitari su lani koštali 46.000 kuna, a ove godine će biti oko 75.000 kuna. Ove godine neće biti na zemljištu PBV-a šatora s alkoholom i hranom, niti prodajom majica.

Organizacija Jasenovca

Prošle godine od 200 tisuća kuna, čak 30 tisuća je otišlo na popravak osvjetljenja u muzeju. Zatim 22 i pol tisuće kuna otišlo je na pozornicu i razglas, 15 tisuća na materijal za čišćenje i higijenu.

Osim Jasenovca, Titov rođendan u Kumrovcu košta 32 tisuće kuna, Dam popbjede košta 51 tisuću kuna, a Dan antifašističke borbe 46 tisuća kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI