OTKRIVEN NOVI ČLAN MAMIĆEVOG KLANA! Upleten srpski menadžer koji je zastupao Vatrenog?

screenshot

Dežela gori zbog novih informacija o slučaju Mamić. Naime, slovenska policija potvrdila je da je tamošnji Nacionalni ured za istrage (NBI) u suradnji s Hrvatskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pretražio tvrtke, poslovne prostore i stanove šestoro osoba na području Ljubljane, Kopera i Maribora, kao i na teritoriju Hrvatske, u sklopu istrage zbog sumnji u pranje novca i zlouporabu položaja.

Akcija diljem zemlje zbog Mamića

Slovenski mediji tvrde kako istražitelji sumnjaju da su neka slovenska trgovačka društva na osnovu krivotvorenih, odnosno fiktivnih računa, plaćala usluge offshore tvrtkama, registriranima u Velikoj Britaniji, za usluge koje nikada nisu isporučene, prouzročila štetu od 1,6 milijuna eura.

Među šest osumnjičenih našao se i jedan hrvatski državljanin, a nitko nije uhićen. Policija je u Sloveniji rpetresla stanove i poslovne prostore osumnjilenih.

Zdravko Mamić u središtu je istrage slovenske policije, javljaju slovenski mediji. Inače, on se trenutno nalazi u BiH, koja ga neće izručiti hrvatsko jer ima dvojno državljanstvo, iako je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo putem transfera igrača.



Trenutne policijske radnje u Sloveniji nastavak su istrage u sklopu druge optužnice protiv Mamića i njegovog klana, zbog izvlačenja novca iz Dinama putem fiktivnih usluga koje je klub plaćao tvrtkama povezanim sa sinom Zdravka Mamića, Mariom Mamićem.

Iz Dinama izvukli još 144 milijuna kuna?

Drugu optužnicu podignuo je USKOK pred Županijskim sudom u Osijeku 11. srpnja 2017. godine, ali ona još nije potvrđena. Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krotu, Zorana Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana tereti se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Osim toga, u optužnici se navodi kako je Dinamo zbog navedenih radnji oštećen za više od 144 milijuna kuna. USKOK je tijekom ove istrage zatražio i međunarodnu pravnu pomoć u Švicarskoj, gdje posluju tvrtke povezane s Mariom Mamićem, a preko kojih je Dinamov novac odlazio na offshore račune u porezne oaze u Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i karipskom otočju Sveti Vincent i Grenadini.

Glavni likovi istrage su Mamić i poduzetnik iz Umaga

Slovenski portal Siol.net, koji je i otkrio da je Zdravko Mamić u središtu istrage slovenske policije, piše da je ona u Deželi fokusirana na spomenutog Sandra Stipančića, poduzetnika iz Umaga, kojeg se zajedno s tri Mamića tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju, koja je iz Dinama preko offshore tvrtki izvukla više od 144 milijuna kuna. Slovenska policija po posljednjim informacjama sumnja da su neke od Stipančićevih tvrtki prale novac naplatom fiktivnih usluga.

USKOK je već u prijašnjim istragama stiago do Stipančića i tvrtke Barnes & Bell, a sada su do toga stigli i slovenski istražitelji. Točnije, okriveno je da je spomenuta tvrtka iz Londona trenutno u procesu likvidacije, ali da je u posljednjih godinu dana s njome poslovalo više slovenskih tvrtki i pojedinaca. Istražitelji sumnjaju kako su se pri tome sklapali fiktivni poslovi s ciljem izvlačenja novca i zataškavanja nedjela. Još uvijek se ne zna jesu li ove aktivnosti povezane s nogometnim aktivnostima ljudi iz Mamićevog kruga.

Trag novca odveo ih do srpskog menadžera

Slovenski mediji javljaju i kako je pravi vlasnik trtke Barnes i Bell Aleksandar Vazić, srpski nogometni menadžer, čije sjedište je u Dubaiju. Dotični je početkom desetljeća zastupao tadašnjeg hrvatskog reprezentativca Dejana Glavicu, zatim Roberta Alviža, a onda i Dinamovog veznjaka Ivicu Vrdoljaka te Hajdukovog Ivana Strinića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI