OTVORENO O PRODAJI DIONICA HEP-a: ‘Zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države’

screenshot/HRT

Na pitanje koliko HEP danas vrijedi Slavko Krajcar rekao je da o tome ne bi nagađao, ali da se točno zna što sve ulazi u njegovo vlasništvo

Je li prodaja četvrtine HEP-a kako bi se otkupila polovina INE solomonsko rješenje ili riskantna odluka? Hoće li dionice HEP-a kupiti građani i hrvatski mirovinski fondovi ili su dobrodošli i strani investitori? Hoće li Most zaustaviti ovaj plan? Mogu li sinidikalisti HEP-a isključiti struju potrošačima ako se transakcija dogodi ili bi u tom slučaju počinili kazneno djelo? O tome su u emisiji Otvoreno razgovarali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, SDP-ovac Ivo Jelušić, Slavko Krajcar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i predsjednik Strukovnog sindikata radnika HEP-a „Tehnos” Denis Geto.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić najavila je da će Vlada donijeti Zakon o HEP-u čime će utvrditi da 75% plus jedna dionica HEP-a, koliko Vlada planira ostaviti u vlasništvu države, jamče kontrolu nad tvrtkom. Dodala je kako će prodajom dionica građanima i mirovinskim fondovima omogućiti da sudjeluju u poslovanju tvrtke te ostvaruju dobit. Odgovarajući na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a radi kupovine polovine Ine, kako je to nagovijestio zastupnik Mosta Miro Bulj, Dalić je rekla da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima. “Ja sam ovdje u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade”, rekla je Dalić. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov. Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva, više je puta ponovila.

Predsjednik Strukovnog sindikata radnika HEP-a „Tehnos” Denis Geto čvrsto se protivi odluci Vlade. Ponovio je kako su radnici spremni štrajkati, pa i povući drastične mjere ne promjeni li Vlada svoje mišljenje. Do isključenja struje neće doći sutra, no ukoliko Vlada ne odustane od svoje namjere spremni smo dizati bunu oko sebe – udruge, građane, sindikate i izaći na ulice. Ukoliko taj rat izbije i potraje može doći i do situacija da ćemo nestati električne energije. Vladi, među ostalim, zamjera što je odluku donijela na Badnjak jer je time nije osigurala dijalog sa sindikatima i građanima. To nije pripremljeno i vrlo je neozbiljno. Znamo što se proteklih 25 godina radilo na pretvorbi i privatizaciji. To je hrvatska praksa. Geto je više puta naglasio kako je HEP u stopostotnim državnim rukama jedino pravo rješenje.

Da ne treba povezivati HEP i INA-u smatra SDP-ov Ivo Jelušić. Ako je privatizacija HEP-a dobra i korisna zašto onda radimo to naglo i sada. Upozorio je kako Vlada nema strategiju već donosi brze odluke. Kazao je kako SDP neće uvijek biti protiv odluka Vlade, ali kako one moraju biti  dobre, dok je u ovom slučaju puno toga još uvijek nejasno. Ima previše nepoznanica. Prodaje li se INA od MOL-a, hoće li biti dovoljno novca od HEP-a, kada će se to ostvariti? Na riječi ministrice Dalić kako je kupovina INA-inog udjela od MOL-a novcem od dionica HEP-a nacionalni interes, kazao je kako su nacionalni interesi bitni, ali kad HDZ-ova vlada o tome govori u tome treba biti oprezan. Na te optužbe odmah je reagirala ministrica Dalić.

Slavko Krajcar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu kazao je kako je privatizacija dijela HEP-a iznimno dobra. Nema HEP-a u budućnosti ne dođe li do nečeg takvog. Mi smo HEP stavili na tržište tako da je prodaje energiju koju proizvodi i distribuira. No, je li HEP sposoban za daljnju utakmicu u regiji i nešto šire? Na pitanje koliko HEP danas vrijedi rekao je kako o tome ne bi nagađao, ali da se točno zna što sve ulazi u njegovo vlasništvo. Ipak, upozorio je kako se prilikom prodaje 25% dionica HEP-a zapravo prodaje njegovo poslovanje, a ne imovina. Na to je reagirao Predsjednik Strukovnog sindikata radnika HEP-a. Kome vi prodajete maglu? Prodaje se dio firme. Kako možete prodati poslovanje, zaključio je Geto koji se slaže da INA-u treba nacionalizirati, ali da je treba čvrsto odvojiti od HEP-a.



Izvor: HRT

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI