Panika u Vladi: Kolindine mjere opasno ih uzdrmale

screenshot

Vladajućima nije svejedno što je predsjednica predstavila paletu demografskih mjera

Koliko god ironično i s dozom podsmijeha vladajući progovaraju o demografskim mjerama koje je hrvatskoj javnosti prezentirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čini se kako ih njezina prezentacija nije ostavila ravnodušnima, pa su se mnogi predstavnici hrvatske vlasti pa i pojedini oporbeni zastupnici što javno, što iza kulisa uhvatili komentiranja ove teme.

Kako kažu izvori bliski premijeru Andreju Plenkoviću, ni on sam nije spokojno primio predsjedničino izlaganje, no u Vladi pak tvrde kako mjere koje je Grabar-Kitarović predstavila zahtijevaju nekoliko milijardi kuna godišnje koliko bi trebalo dati građanima kako bi osigurali bolje živote svojim obiteljima.

No, problem leži u tome da vladajući ta sredstva naprosto nemaju otkud uzeti, a kada bi ih i uzimali morali bi ih uzeti od građana. Zanimljivo je primijetiti kako su rijetki ministri iz Plenkovićeve vlade koju su javno komentirali predsjedničine mjere, ali neslužbeno se po vladinim hodnicima može čuti negodovanje i nezadovoljstvo jer smatraju kako im Grabar-Kitarović dijeli lekcije te da je njena pozicija lakša od njihovih budući da, zapravo, nema pretjeranu odgovornost ni za što.

Prema procjeni izvora bliskih Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za svega tri mjere koje je šefica države predstavila trebalo bi minimalno tri milijarde kuna, a taj novac teško da se u ovom trenutku u proračunu može naći. Za njega su, tvrde izvori iz Ministarstva kojim ravna Nada Murganić, potrebne radikalne preraspodjele, što znači da bi Vlada morala razmotriti i to da nekome taj novac uzme.

No, kako uzimanje novca nerijetko u hrvatskoj javnosti izaziva bunt i protest, to nije zadatak s kojim se lako uhvatiti u koštac. Poznato je kako se novac u proračun nabavlja novim nametima, ili pak povećanjem deficita što u ovome času svakako nije opcija stoga bi usprkos komplimentima struke koje je šefica države dobila za svoje demografske mjere iste mogle ostati tek mrtvo slovo na papiru, budući da vladajućima po svemu sudeći ne pada na pamet ugrožavati vlastite pozicije te kroz njih spašavati i uređivati demografsku sliku Hrvatske.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI