PATRIJARH IRINEJ O ‘NAJUGROŽENIJEM NEBESKOM NARODU’ Neka Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji!

Da izjave pojedinih srpskih akademika o ‘ugroženom nebeskom narodu’ i dalje nailaze na plodno tlo govori i nastup kontroverznog patrijarha srpske pravoslavne crkve Irineja.

Oduzimanje crkvene imovine SPC-u i prebacivanje u ruke crnogorske pravoslavne crkve žestoko je odjeknulo u tamošnjim crkvenim krugovima. Iako su u pitanju isključivo novac i imovina, crkveni oci glume da se provodi ‘progon svega srpskog’.

“Položaj Srba u Crnoj Gori bih s položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina ‘Podijeli pa vladaj’ pa se vjerojatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svjesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi” grmio je pop s visokom titulom srpskim medijima.

A brojni novinari pozvali su se na apel čelnika SDSS-a Milorada Pupovca u kojem je svojedobno poželio samo jednu jedinu želju – da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji. Irinej je pak u situaciji koja prijeti penetracijom u crkveni trezor još jednom zveckao oružjem. “Mitropolija nije od jučer. Ona postoji stotinama godina, i ono što pripada službenoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dođe, angažirati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati cijeli svijet. Crkva i vjernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje.” Dodao je da od ustaša i Turaka očekuje slične stvari, ali od srpske zemlje Crne Gore u ‘doba mira, slobode, zakona i zakonitosti’ to nije očekivao.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI