Patrijarh Irinej odgađa posjet Pape zbog Hrvatske

Wikmedia commons

Tvrdi kako Crkva u Hrvatskoj šuti, unatoč brojnim nemilim događanjima.

“Što se tiče želje rimskog biskupa da posjeti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu, s obzirom na odnose s našim najbližim susjedima Hrvatima, koji su zasnovani na velikim povijesnim nepravdama i zločinima.

Međutim, baš zbog tih odnosa, koji su još uvek sveži i bliski, smatramo da za to još nije vrijeme”, bila je božična poruka koju je izjavio patrijarh Irinej, čelnik Srpske pravoslavne crkve.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da Rimokatolička crkva podigne glas u interesu istine i pravde. Tvrdi kako Crkva u Hrvatskoj šuti, unatoč brojnim nemilim događanjima. Naglasio je kako pravoslavna crkva ima želju da ima dobre odnose s rimokatoličkom, ali očekuju da želja bude obostrana i iskrena. Zbog toga Papa Franjo ne mogu računati na posjet Srbiji, što se smatra zadnjim korakom prije posjeta Moskvi.

Jedan od bitnih problema koji to spriječava je kanonizacija bl. Alojzija Stepinca, oko čega je već održan niz razgovora između crkvi.

Patrijarh je također dosta vremena posvetio pitanju Kosova. Rekao je kako Kosovo može biti oteto i okupirano, ali Srbi nikada neće reći da ga poklanjaju. Naglasio je kako ne mogu zamisliti “Srbiju bez Kosmeta”, a nada se kako tako misli i vrh države. Zaključio je kako je Srbija dio Europe, ali i slavenskog svijeta. Tvrdi kako neki gledaju kontakt sa svijetom i Rusijom kao sjedenje na dva stolca, ali naglasio je kako oni sjede na svojem stolcu, ali znaju tko su im prijatelji.



Na kraju je spomenuo i Makedoniju, s kojom ima problema jer Srpska pravoslavna crkva ne priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Zaključio je kako je nezrelo da ova nepriznata crkva traži da im majka crkva bude Bugarska pravoslavna crkva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI