Patrijarh Irinej: ‘Ustaški nastrojeni biskupi u HBK nisu manjina’

screenshot

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je u pismu u studenome prošle godine SPC-u, srpskog patrijarha Irineja optužila za raspirivanje mržnje, pišu u subotu Večernje novosti koje prenose tvrdnje srpskog patrijarha Irineja da proustaški nastrojeni biskupi nisu manjina u HBK.

Irinej je rekao za list da osobno nikada nije napadao ikoga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i srpskog patrijarha.

Vladika Irinej je kazao da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, kao ni Hrvatskom biskupskom konferencijom u cjelini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da u službi portparola SPC-a odgovara na “napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj”.

Hrvatska biskupska konferencija je u pismu napisala da se u priopćenjima zadnjega zasjedanja Svetoga Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve “javno razvrstava hrvatske biskupe i tumači tko je od njih dobronamjeran i tko od njih djeluje prema II. vatikanskom saboru a tko ne, te većinu od njih označuje kao ljude ‘neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike’ bez objašnjenja na temelju čega ih smatra takvima”.

“Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj”, rekao je vladika Irinej za Večernje novosti.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI