Pavlović: ‘Prosvjed protiv IK u potpunosti je uspio, idući je u Splitu’

screenshot

Raffai: "Nekoga zvati jugolezbokomunisticama je rječnik demokršćanskih vrijednosti?"

O Istanbulskoj konvenciji i uvođenju rodne ideologije u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” govorili su teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai, koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj konvenciji” Kristina Pavlović, prof. dr. sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta u Zagrebu i sutkinja Višeg prekršajnog suda Branka Žigante Živković.

Koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj konvenciji” Kristina Pavlovićocijenila je prosvjed protiv Istanbulske konvencije u subotu uspješnim. 

“Istanbulska konvencija ne bi trebala biti ratificirana. Građani su ostali bez podrške u HDZ-u oko demokršćanskih vrijednosti. Trg bana Josipa Jelačića bio je pun. To ne može biti pet tisuća ljudi, ondje je bilo više od 50 tisuća. Ljudi se smiju toj informaciji koja je došla od policije”.

Pavlović je naglasila da se već planiraju novi prosvjedi u drugim dijelovima Hrvatske.

“Konkretno, idući prosvjed će biti u Splitu. Mi idemo na referendum ako se usvoji ratifikacija ove konvencije”, nadodala je Pavlović.



Vjeruje kako se u konvenciji nameće rodna ideologija.

“Ideologija je zato što se odvaja rod od spola. To je prvi međunarodni dokument koji to u sebi sadržava. Građani su to primijetili. Nameće se teorija da čovjek može biti po spolu jedno, a drugo po rodu. Kanada je nedavno ozakonila da nema više mame i tate već roditelj 1 i roditelj 2. U mnogim zemljama prisutna je rodna ideologija. Istanbulska konvencija obvezuje zemlje da provode rodnu ideologiju kroz obrazovanje od vrtića pa nadalje. Kroz konvenciju namjerava se promijeniti hrvatski mentalitet, žele se narušiti kršćanske vrijednosti, želi se rušiti brak i obitelj”, poručila je Koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj konvenciji” Kristina Pavlović.

S terminologijom rodna ideologija ne slaže se teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai.

“Zalažem se za to da se piše tzv. ‘rodna ideologija’. U raznim spisima se govori o ideologija, ali ne rodnoj ideologiji već ‘gender’ ideologiji. Trenutno nema definicije. Kad je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upitao imamo li važnijih pitanja, rekla bih mu da. Ali uvijek imamo važnijih pitanja kad je u pitanju nasilja protiv ženama”, istaknula je Raffai. 

Prosvjed u subotu ocijenila je demagogijom, a ne demokratskim činom.

“To je demagogija, zavođenje ljudi strahovima. Isto tako, smatram da je demagogija da će rodna ideologija ući u školstvu. Kada govorimo o demokršćanskim vrijednostima, kad danas čitamo da HDZ-ove zastupnici dobivaju prijetnje pod vidom grijeh na ovoga, grijeh na tvoju djecu, kada se aktivisticima koje se bore protiv antirodnih intencija u našem društvu kaže da su jugolezbokomunistice, je li to rječnik demokršćanskih vrijednosti, je li to svjedočenje kršćanskog duha iza kojeg stojima kao vjernice?”, poručila je Ana Raffai.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako je Istanbulska konvencija pravni dokument.

“Ali stvaranje moralne panike, stvaranje nesigurnosti je javno-političko pitanje.  Kao sociologinju zanima me koji je to interes i koje su to demokršćanske vrednote koje stoje iza toga. Zašto baš sada? Dokument je u optjecaju od 2011., a sad je došao trenutak da ga se promatra. Često imamo važnija pitanja od nasilja. Zar nije ključna vrednota imati sigurnu obitelj? Meni su čudna pitanja da sada dolazi do propasti obitelji. Koje su to vrednote dovedene u pitanje?”, upitala je Ajduković.

Da je Istanbulska konvencija pravni dokument, ustvrdila je i sutkinja Višeg prekršajnog suda Branka Žigante Živković.

“Riječ je o prvom pravnom obvezujućem međunarodnom dokumentu o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji. Konvencija je nastala kao plod ministara pravosuđa i dvaju dokumenata jer nasilje nad ženama ne možemo odvojiti o d nasilja u obitelji. Ovo je sveobuhvatni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i protiv nasilja u obitelji. To je pravni i međunarodni ugovor koji trebamo poštivati”, poručila je. 

Sutkinja Žigante Živković objasnila je kako intepretativna izjava ne može utjecati pravno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI