Peđa Grbin: ‘Bernardić je neuspjeli eksperiment Zlatka Komadine’

screenshot/N1

Nadam se da će Bernardić shvatiti kako nitko tu nije zbog svoje fotelje, nego zbog onih koji su nas izabrali

Jedan od protivnika Davora Bernardića u SDP-u, Peđa Grbin za N1 je komentirao sastanak Statutarne komisije SDP-a, na kojem bi se danas poslijepodne trebalo raspravljati o žalbi koju su on i trojica kolega podnijeli na odluku o suspenziji.

Grbin je komentirao i ostavku člana statutarne komisije Hrvoja Nekića koji ju je podnio ostavku jer su se na njega vršili pritisci.

“Ako ništa drugo predsjednik stranke je trebao uzeti telefon i pitati ga za razloge ostavke. Zbog čega on nije uzeo telefon i zbog čega kategorički tvrdi da nije bilo pritisaka, pitajte gospodina Bernardića. SDP ne funkcionira dobro, a posljedica je da nitko od nas koji smo eksponirani u SDP-u ne može obavljati svoj posao onako kako bi ga radio da je stanje u SDP-u dobro. Da je stanje dobro, pričali bi o Uljaniku, poreznoj reformi, kako Republika Hrvatska napada male iznajmljivače, ali mi o tome ne možemo pričati. Imao sam nekoliko tiskovnih konferencija na ove teme, ali samo je jedno pitanje do stanja u SDP-u. To se pitanje prijeđe u svakom razgovoru u svakoj tiskovnoj konferenciji. SDP zbog toga ne može ispunjavati svoju funkciju. Opozicijska stranka mora biti korektiv Vladi, a mi to nismo”, rekao je Grbin.

Kaže da odluka komisije za njega neće promijeniti ništa jer će i dalje biti zastupnik te će i dalje govoriti o problemima. “Smatram da bi bila katastrofa da se sjednica Komisije ne održi. Ovo je za SDP najbitnija odluka koju će donijeti u svom mandatu, ako za tu sjednicu ne možeš skupiti kvorum, onda to govori o razini nefunkcioniranja do koje je Davor Bernardić doveo SDP”, kaže Grbin.

Dodaje da je klub zastupnika zatražio sjednicu kluba još u svibnju da bi se donijela odluka o tome da Davor Bernardić preuzme klub zastupnika.



“Neću glasovati za njega, ako smatram da ne bi trebao obnašati funkciju na kojoj se nalazi, da nije sposoban voditi stranku, da ne razumije politiku. Kako ga mogu podržati da bude predsjednik drugog najvećeg kluba u Saboru. Kluba koji bi trebao biti glas onih koji nisu zadovoljni politikom Andreja Plenkovića, a takvih je sve više”, poručuje Grbin. Kaže da su 23 zastupnika potpisala pismo u kojem se poziva Bernardića na ostavku, a da se i preostalih 11 zastupnika ne slaže sa šefom stranke.

“Ovog ljeta je rađena anketa gdje su birači skloni SDP-u pitani što misle o sankcioniranjima. Plebiscitarno su se izjasnili da je to bila kriva odluka. Nadam se da će Bernardić shvatiti kako nitko tu nije zbog svoje fotelje, nego zbog onih koji su nas izabrali. Ako nastavi s politikom sankcioniranja, nastavit će, ali će i osigurati HDZ-u mirnih 20 godina vlasti, što nitko ne bi trebao priželjkivati”, poručuje Grbin.

Bernardić propali eksperiment

Komentirao je odluku Bojana Glavaševića da ode iz SDP-a i pitanje je li dezertirao. “Ne bih upotrijebio tako grubu riječ, ali teško mogu pronaći bolju od toga. Pogriješio je, trebao je ostati i pomoći svima nama koji želimo da SDP bude bolja stranka. Razumijem ga, ali mislim da nije donio dobru odluku. U ovom trenutku ne razmišljam slijediti ga”, rekao je Grbin.

Smatra da je moguće da SDP postane marginalna stranka te da zato upozorava da je promjena nužnost. “Davor Bernardić bio je eksperiment Zlatka Komadine, taj eksperiment nije uspio i svi u stranci se moramo odlučiti za poporavljanje tog eksperimenta, ima vremena i još nije prekasno. Još uvijek ima pijeska u satu, ako budemo čekali izbore, čeka nas sudbina socijalista u Francuskoj”, rekao je Grbin.  Kaže da je smatrao da je SDP razumna stranka, ali da je očito pogriješio.

‘Ispričavam se biračima što sam dio sramote koja se zove hrvatska politika’

Komentirajući iskaze Martine Dalić u USKOK-u o cenzuriranju medija i korištenju SOA-e, Grbin  je rekao: “Ona nije cenzurirala medije, nego je zloupotrijebila svoj položaj da izvrši pritisak na uprave medija. To je veći problem urednika i vlasnika medija, nego novinara. Novinari su tu priču pronašli, napisali, ali ona nije objavljena. Nije objavljena zbog utjecaja druge najvažnije osobe u Vladi. Hrvatskoj bi trebalo istražno povjerenstvo o pritiscima na medije”.

Hrvatska ima najgoru Vladu u povijesti i oporbu koja je ne može spriječiti, smatra Grbin. “Ispričavam se biračima što sam dio sramote koja se zove hrvatska politika”, zaključio je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI