Pero Kovačević uputio otvoreno pismo Plenkoviću: ‘Ovako ćete riješiti problem lažnih diploma!’

screenshot

Poznati pravnik Pero Kovačević uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u vezi lažnih diploma i svjedodžbi. Prenosimo ga u cijelosti:

“Poštovani,

problem lažnih diploma i svjedodžbi  je već niz godina aktualan u Hrvatskoj.

Budući da sam u Zagrebačkom holdingu 2014. proveo reviziju vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdinga držim da sa pozvan i ovlašten progovoriti o ovome problemu. Napominjem da je u postupku revizije provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdingu otkriveno 333 lažne diplome i svjedodžbe.

Problem lažnih diploma i svjedodžbi ukazuje s jedne strane na duboku eroziju morala i sustava vrijednosti u društvu, a s druge strane ukazuju na nerad institucija pravne države odnosno ne funkcioniranje pravne države.



Činjenica da društvo,institucije i vlast do danas nisu poduzeli niti poduzimaju učinkovite mjere i radnje da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom u vezi lažnih diploma i svjedodžbi dokazuje da nije postojala odnosno ne postoji politička volja da se suzbije, sankcionira i prevenira problem lažnih diploma i svjedodžbi. Umjesto zemlje znanja postajemo zemljom lažnih diploma i svjedodžbi.

Naravno, a poglavito nakon najnovije revizije diploma u školstvu i pojave novih afera lažnih diploma i svjedodžbi društvo, vlast i institucije moraju žurno i učinkovito djelovati.

Što nam je činiti?

Da bi se konačno riješio problem lažnih diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj nužno je žurno i učinkovito poduzeti slijedeće mjere i radnje:

  1. Vlada RH mora naložiti  ministrima,općinama ,gradovima,županijama,javnim poduzećima i svim javnim institucijama da pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti diploma  i svjedodžbi svojih zaposlenika u razini svoje odgovornosti i nadležnosti i na taj način dadu svoj doprinos u borbi protiv korupcije;
  2. Predsjednik Sabora treba naložiti provjeru diploma saborskih zastupnika,ministara i svih drugih dužnosnika;
  3. Vlada RH treba zadužiti nadležna ministarstva da žurno izrade i pripreme radi upućivanje u postupak donošenja Prijedlog zakona o registru diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj u cilju sustavnog ,sveobuhvatnog rješenja ovog problema i preventivnog  sprečavanja problema lažnih diploma i svjedodžbi.

Krajnji  je čas za poduzimanje ovih mjera i za raskrinkavanje svih lažnih diplomaca. Nema se više što čekati”, poručuje Kovačević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI