Petir: ‘Nisam na HDZ-ovoj listi jer je Plenković tražio da se učlanim u njegovu stranku’

screenshot

"Nisam posebno bliska ni sa jednim biskupom"

U Pressingu N1 televizije Petar Štefanić je ugostio europarlamentarku Marijanu Petir.

Petir je pojasnila zašto se nije kandidirala na listi HDZ-a, kao na prošlim izborima kad je bila dio Domoljubne koalicije.

Objasnila je da je od nje Andrej Plenković zatražio da se učlani u HDZ, što je odbila. 

“Radila sam u interesu svih građana, mislim da sam posao odradila časno i pošteno i ne vidim kako bi članska iskaznica to mogla verificirati ili umanjiti… Moju vrijednost nitko ne može mjeriti po članskoj iskaznici bilo koje stranke”, poručila je.

Istaknula je da je na prošlim izborima zastupala HSS i da je osvojila više od 40 tisuća preferecijalnih glasova. 



Petir je potpise za kandidaturu na predstojećim izborima skupila u rekordnom roku, a odgovorila je i na pitanje koliko je za to zaslužna Crkva.

“Teško mi je reći kolika je bilo čija uloga bila. Javljali su mi se građani kojima je bilo čudno zašto nisam niti na jednoj listi. Moje obrazloženje je bilo da sam nestranačka zastupnica, da nemam infrastrukturu, nemam donacije… Tada su mi građani rekli da žele da budem njihova zastupnica i da će početi prikupljati potpise i to su učinili. Oni su me potaknuli da se odvažim na taj poduhvat. Pozvala sam preko Facebook stranice građanima da mi dođu dati potpis u mom uredu. Nakon toga smo dobili lokacije u Zagrebu. Nismo imali ni štandove, posudili smo iz obližnjih kafića stolice”, rekla je Petir dodavši da nema informacije da je tko od svećenika agitirao za njom u tom smislu. 

Na pitanje da prokomentira tvrdnje kako su svećenici na misama u sisačkoj biskupiji po nalogu biskupa Košića agitirali za nju, Petir je poručila: “Ja sam isto svake nedjelje na misi, da je bilo agitiranja, valjda bih čula za to”.

Petir je najavila da će da ti podršku sindikalnoj referendumskoj inciijativi “67 je previše” te da će tu inicijativu podržati i Crkva, no nije bila upoznata s priopćenjem Nadbiskupskog stola u Zagrebu koji u svojim prostorima ne dopušta prikupljanje potpisa za taj referendum. 

“Znate da biskupije imaju samostalnost u donošenju odluka, uvjerana sam da ćemo u sisačkoj biskupiji imati mogućnost prikupljanja potpisa za referendum. Kod nas na području naše biskupije vlada demokracija. Ako će sindikati prikupljati potporu, vjerujem da nitko od vjernika neće imati zabranjen pristup za potpise… Crkva ima pravo donositi odluke tko će biti na njihovom prostoru. Ja sam rekla da ću potpisati tu inicijativu, ako će biti moguće ispred župe, ako ne onda ću potpisati negdje gdje se budu prikupljali potpisi”, poručila je.

Na pitanje je li bliska sa sisačkim biskupom Košićem, Petir je poručila da nema posebnu bliskost s nijednim biskupom.

“Ja sam nedjeljom na misi u mojoj maloj župi ili negdje drugdje , ako sam na terenu. Ja se u svakoj Crkvi osjećam dobrodošlom. Nemam posebnu bliskost niti sa jednim biskupom ili župnikom”, rekla je.

Petir je također poručila da, ako osvoji mandat, to neće biti mandat oduzet HDZ-u jer ima svoje biračko tijelo. 

Rekla je da nema poseban plan ako ne osvoji mandat, ali da je uvjerena da će ga osvojiti. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI