Petrov otvoreno progovorio o sukobu s Plenkovićem!

Patrik Macek/PIXSELL

Vođe Mosta otkrivaju svoje planove u Saboru

Za Slobodnu Dalmaciju su dušu otvorili Božo Petrov, Ivan Kovačić, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Nikola Grmoja.

Prenosimo vam dijelove intervjua s najtraženijim ljudima u Hrvatskoj:

Je li vas iznenadio potez premijera Plenkovića, odnosno je li vas dočekao nespremne?

– Da, očekivali smo da će i ministar Marić i premijer postupiti odgovorno te da će ministar financija podnijeti ostavku, da Andrej Plenković neće žrtvovati čitavu Vladu zbog jednog nestranačkog ministra i da u demokraciji postoji sloboda mišljenja. S druge strane, nismo očekivali da premijer proziva ministre jer nisu izmislili izgovor za izostanak s glasanja. Tko ne bi bio iznenađen ovakvim izbjegavanjem utvrđivanja istinitih činjenica.

Opće je mišljenje da Plenković vodi igru, da u ovoj “utakmici” protiv vas diktira tempo. Što ćete napraviti da preusmjerite zbivanja “na terenu”?



– Tempo mogu diktirati samo zakonski rokovi i pravilnici putem kojim će se ova situacija razriješiti. Suočit ćemo se sada sa svima kojima je interesu da ne postoji transparentnost. Dužni smo građanima osigurati stabilnost države, a tu stabilnost trenutačno osiguravaju samo predsjednik Sabora i predsjednica RH.

Što će se dogoditi u Saboru, kakva je prognoza, treba li igrati troznak ili…?

– Vidjet ćemo tko štiti odgovorne za krizu u Agrokoru, a tko će svojim glasom potvrditi da su protiv ministra koji je u sukobu interesa i samim time ne može više obnašati svoju dužnost.

Zbog čega premijer tako srčano štiti ministra Zdravka Marića?

– Možemo samo nagađati, ali sve indicije upućuju na to da se štite pojedinci koji su znali što se u Agrokoru događa, a na to nisu reagirali.

HNS udara po vama i jače od HDZ-a…

– To samo govori za koju su se stranu opredijelili.

Možete li se zamisliti na vlasti u koaliciji sa SDP-om?

– Nikakvog dogovora nema. Sva sličnost proizlazi iz toga što je i SDP protiv protuustavnih smjena i za to da javnost sazna tko je kriv za situaciju s Agrokorom.

Dugo vremena ste Plenkovića hvalili kao korektnog i poštenog pregovarača, potpuno različitog od kolege mu Tomislava Karamarka, mislite li još uvijek tako?

– Dokad su se poštivali argumenti, dotad je postojala mogućnost suradnje. U ovom slučaju, kad je tema bila najvažnija odluka za Hrvatsku i njezino gospodarstvo u budućnosti, HDZ je odabrao političke odluke bez argumenata i očito zaštitu svega onog što se trebalo raščistiti oko Agrokora.

Nažalost, gospodin Plenković se time pokazao kao nepošten autokrat, ali u ovom trenutku je manje bitno što ja mislim o njemu. Govorimo o interesu naše domovine, interesima svih građana i prikrivanju očitih kriminalnih aktivnosti, kazao je Petrov.

Je li Agrokor Plenkoviću ono što je INA bila Karamarku?

– Nažalost, dogodila se vrlo slična situacija kao i s gospodinom Karamarkom. Naša reakcija u jednom i u drugom slučaju bila je jednaka. Most nema gazdu i nikom ništa nismo dužni osim hrvatskim građanima.

Pogađaju li vas medijski napisi i komentari kolumnista koji vas opisuju kao provincijskog intelektualca nedostojna bitke s velikim igračima?

– Niti najmanje. Ponosim se svojim Metkovićem i podrijetlom. Predstavljam svakog građanina ove zemlje kojemu je dosta kriminalnih političkih struktura. Radije bih postavio pitanje tko plaća pojedine kolumniste i čije interese štite.

Hoćete li se kandidirati na lokalnim izborima?

– O tome ću javnost obavijestiti na vrijeme.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI