Petrov za istražno povjerenstvo o Haagu; svjedočili bi Jandroković, Plenković i Šeks

Patrik Macek/PIXSELL

Posljednju presudu Haškog suda šestorki iz BiH Petrov je nazvao duboko nepravednom.

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u emisiji “Oporbeni zarez” Hrvatskog radija kako je za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi rasvijetlilo djelovanje Haškog suda, a na kojem bi među prvim svjedocima trebali biti Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Vladimir Šeks, te je dodao da je pitanje bi li oni dopustili takvo povjerenstvo.

“Jesmo za osnivanje takvog istražnog povjerenstvo koje bi rasvijetlilo samo djelovanje oko Haaškog suda, sudjelovanje naših političkih aktera u tom trenutku i odgovornost pojedinih političkih aktera. No ono što će tu biti problem je da oni prvi koji bi se trebali pozvati na takvo povjerenstvo su sadašnji glavni politički akteri”, rekao je Petrov u emisiji.

U tom je kontekstu posebno apostrofirao aktualnog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, premijera Andreja Plenkovića te Vladimira Šeksa. “Pitanje hoće li oni ikada dopustiti takvo istražno povjerenstvo u kojem bi oni bili prvi svjedoci”, rekao je Petrov.

Posljednju presudu Haškog suda šestorki iz BiH Petrov je nazvao duboko nepravednom. “U njoj se ne govori o ulozi RH kao agresora, ali kada uzmete cjelokupni rad Haškog suda koji je sada završio, onda vidite da je to nepravedno. Znamo da su bili zločini na drugoj strani, a da su zapravo na kraju RH i ljudi koji su se za nju borili okrivljeni kao najveći krivci za sve što se događalo”, rekao je Petrov.

Smatra i da svi koji su radili zločine, bez obzira na kojoj strani bili, trebaju odgovarati za svoja djela. Petrov se nada i da će sve što se događalo vezano za smrt generala Slobodana Praljka i presudu bosanskohercegovačkim Hrvatima biti “znak hrvatskim političkim elitama da je došlo vrijeme otriježnjenja, da trebaju analizirati gdje se pogriješilo”. Minutu šutnje za generala Praljka, kaže, treba održati. Dodaje međutim da je minuta šutnje simbolična te da treba napraviti mnogo više za Hrvate u BiH.



Upitan o sukobu Vladimira Šeksa s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem te pokušaju Šeksa da Praljkovu smrt stavi Mesiću na dušu Petrov je uzvratio kako je to vrhunski izraz licemjerja. “Vladimir Šeks provodio je politiku ‘locirati, uhititi, transferirati’, sudjelovao s tadašnjom Udbom i pomagao u svemu onom što se događalo oko Haškog suda kao i Stipe Mesića, a onda su jedan drugome dodijelili odličje… da bi danas Šeks pozivao DORH da djeluje protiv Stipe Mesića. Mislim da narod ne zaboravlja baš toliko”, ustvrdio je čelnik Mosta Petrov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI