Pismo ribara: ‘Slovenci žele da im potopimo neku brodicu, da EU misli da smo okupatori’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas po prvi puta u 20 god vidimo državnu brigu prema nama

Predsjednik Udruge Mare Croaticum, Kolec Daniele, svoje je dojmove nakon sastanka s Vladom podijelio opsežnom objavom koja otkriva što ribari uistinu proživljavaju ovih dana:

Kao što znate jučer smo se našli s Vladom u vezi problematike Slovenije tj kazni. Ne mogu o detaljima jer ,,neprijatelj nikada ne spava,, pa imajte razumijevanja, uglavnom objasnili su nam što i kako i uvjerili nas da možemo biti mirni. Svjestan sam da će onome koji će dobiti kaznu na kućnu adresu biti neugodno. Da je stanje na terenu drukčije tj. da nas policija ne čuva, sigurno bi moje reakcije bile drukčije pa tako i mojih kolega, ali danas situacija na terenu je sasvim drukčija nego prije nekoliko godina kad naša policija ne bi danima zalazila kod Savudrije.

Shvaćam nervozu branitelja

Danas po prvi puta u 20 god vidimo državnu brigu prema nama. Nisam prorok i ne znam što će biti u budućnosti i u potpunosti shvaćam one koje misle drukčije, svatko ima svoje prioritete u životu, a naš je da možemo raditi na miru bez nervoze i po pitanju granice danas mogu Vladu pohvaliti. Shvaćam i nervozu koja se nastala između braniteljskih grupacija kao i kod nekih političara i cijenim njihove izjave, jer vidim da brinu za nas,da nismo ostavljeni i to nam daje još više snage da idemo dalje. Na žalost, ima uvijek onih koji bi se prodali za sitniš i takvih lešinara ima između ribarske populacije, ali na svu sreću te možemo brojati na jednu ruku. Znamo tko su.

Slovenija želi incident



Cilj Slovenije je taj da nas isprovocira i da dođe do nekog jačeg incidenta da bi nas prikazali prema EU kao četnike, desničare, okupatore. Uglavnom, njihova taktika je da se kao okupatori pokazuju kao žrtve i ta taktika prema neupućenima funkcionira, ali Hrvatska nije nikada pisala prema Sloveniji takve zakone koje krše međunarodno pravo mora ili je pisala aneksije tuđih teritorija.

Slovenija bi bila najsretnija da im potopimo kojeg ribara ili policijskog glisera ili nešto drugo, to jedva čekaju i to vjerujte nama ne bi bio nikakav problem, ali moramo misliti na obične ljude koji rade na području granice, koji putuju svaki dan u tuđe zemlje kao za Italiju, na one koji imaju mješovite brakove, turizam itd . A uostalom, imamo i slovenske ribare koji su Hrvati, imaju roditelje i kuće kod nas, znamo tko su i znamo da nisu u baš boljoj poziciji. Slovenija kao i uvijek nema hrabrosti pa ni snage poduzeti nešto drastično na terenu i ako neki kreteni od slovenskih premijera u prošlosti naredili su okupaciju Plovanije i Kanegre. Na svu sreću, između slovenaca ima pametnih i dobrih ljudi pa su odbili tako nešto. Znali su dobro što bi bilo. Jednostavno baš radi toga ti njihovi političari se ponašaju kao one debele crne muhe koje su dosadne i iritantne, ali su samo to. Kod nas ovoga trenutka nije ratno stanje.

Tu i tamo pošalju neki “helikopterčić”

Slovenska policija nije naoružana, tu i tamo šalju nekog helikopterčića ili aviona, tu i tamo se pojavljuje ona šešula od Triglava, ali morate ih razumjeti – nemaju kamo. Ribarima nije lako i razumijem ih na nezadovoljstvu, pa i meni dolazi koji put da puknem, ali moraju shvatiti da danas nije stanje od prije 6-7 mjeseci, da danas imamo policiju koja nas štiti i da imamo diplomaciju koja radi svoj posao. Nitko nije doživio neku dramu kao što su doživjeli neki u prošlosti, nije to 91. Tada su bile drame kad su Hrvati preko noći gubili život, imovinu i morali bježati da bi spasili živu glavu. U prošlosti i mi ribari smo radili određene akcije jer smo to morali raditi, bili smo sami i naš narod je trebao vidjeti što nam rade, kako se tek daruje naš teritorij. Kako su nas neki političari izdali i da nisu imali respekta prema onih koji su poginuli za ovu domovinu. I nadam se da njihova imena neće nikada biti istaknuta na nekoj ulici.

Ovim putem želim se zahvaliti svima kojima nam šalju potpore, to činite i dalje, jer koji puta stvarno nam treba potpora, mi nećemo popustiti dok ste Vi uz nas i ako ijednom našem ribaru ili bilo kome bude pala i jedna dlaka od slovenske čizme očekujemo vašu pomoć i pritisak prema Vladi da adekvatno odgovore.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI