PITALICA NOVINARA NOVOSTI: ‘Ako netko obuče crnu uniformu, uzvikuje ZDS, on je – što?’

screenshot/N1

"Nemamo što razgovarati o ustaškom režimu. Kad imate činjenicu da vlast ne zna je li legalno ili legitimno postaviti tablu koja sadrži ustaški pozdrav u Jasenovcu, to je sramota. S tim ljudima treba sjesti, kazati im da je bilo što je bilo, ali da se odricanjem od toga pozdrava brani dignitet Domovinskog rata, a ne obratno", rekao je Kosanović

Saša Kosanović, novinar Novosti, a nekada i javne televizije, gostovao je u programu N1 televizije i komentirao je izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Komentirajući izvješće State Departmenta, Kosanović je rekao da je ono satisfakcija pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, koja je u Saboru upozoravala da su se ljudska prava degradirala. “Sad vidimo da nažalost izvan granica Republike Hrvatske još postoje organi i oči koji gledaju na drugo igri. Dobro je da dobijemo upozorenje da ne idemo u dobrom putu. Sad imamo konkretan dokaz da je bio loša bila Karamarkova vlada, i vladavina Hasanbegovića”, kazao je Kosanović.

>>> Saša Kosanović likujući se obrušio na Hasanbegovića: Zbogom ustašo

Istaknuo je da izvješće State Departmenta izdvaja još jedan očit primjer kršenja ne samo ljudskih prava, nego i demokratskih pravila i šamar Ustavu Republike Hrvatske, a radi se o prosvjednom hodu prema Vijeću za elektroničke medije i traženje ostavke njegove predsjednice Mirjane Rakić, za vrijeme kojega se moglo čuti i uzvikivanje pozdrava “Za dom spremni”.

“Niz je takvih pitanja kad su Srbi u pitanju. Prema izvješću SNV-a, u odnosu na 2015. godinu u 2016. je godini broj prijavljenih i registriranih govora mržnje i diskriminacije prema Srbima porastao za 50 posto, što je više od 300 primjera u godini. To su samo registrirani slučajevi ili oni koje smo sami mogli vidjeti, ni približno se ne mogu svi registrirati”, rekao je Kosanović, dodavši da je izvješće State Departmenta vrlo slično nedavno objavljenom izvješću Amnesty Internationala.



“U Karlovcu se devastira i provaljuje u objekte Srpske pravoslavne crkve, crtaju se grafiti po zidovima crkava. Vječno je riječ o nepoznatom počinitelju. Nikako da se taj najveći zločinac dovede pred lice pravde. Imamo svastiku na Poljudu, suzavac u klubu u kojemu se održavala LGBT zabava. Kad su Srbi u pitanju, nepoznati počinitelj je pravilo, a ne izuzetak. Riječ je o kontinuiranom nasilju”, kazao je Kosanović.

Objašnjavajući što vidi kao uzrok takvoga ponašanja, Kosanović je istaknuo da je to Karamarkova vlast, koja je i prije dolaska na vlast najavila sličan scenarij.

“Čuvena izjava Karamarka – da će hrvatski građani moći razgovarati o čemu hoće, ali kritizirati politiku Franje Tuđmana i Gojka Šuška moći će samo u okviru svojih privatnih kvadrata, ne može se zaboraviti. Ovo je izvješće State Departmenta o Karamarkovoj vladi. Zanimljivo je da se ova Vlada osjeća prozvanom, a ne tiče ih se. Imaju dovoljno vremena anulirati situaciju. Uvrijeđeno kažu da su osudili svaku pojavu nasilja, ali ja mislim da to nije dovoljno”, rekao je Kosanović za N1.

Dotaknuo se i prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića, na kojemu su se okupili članovi i simpatizeri A-HSP-a. “Zanimljivo je da je i State Department i svi strani mediji taj prosvjed nazvalo ustaškim prosvjedom, a naši mediji su kazali da su prosvjedovali ekstremni desničari. Kako kaže čuvena izreka – ako hoda kao patka, glasa se kao patka i izgleda kao patka, onda je patka. Ako netko obuče crnu uniformu, ako netko viče ‘Za dom spremni’, ako netko viče da će protjerati sve neistomišljenike iz Hrvatske silom, pa onda je on – što? Ekstremni desničar ili možda ono što on sam o sebi misli, a znamo što misli o sebi”, rekao je Kosanović.

>>> E, MOJ SAŠA… Kosanović ‘leti’ s HRT-a! Hoće li opet zahvaliti ‘didi i 9. dalmatinskoj brigadi’?

Komentirajući izjavu predsjednice, da mediji takvim marginalnim prosvjedima daju previše pozornosti i da bi ih trebalo ignorirati, Kosanović je rekao da je to samo jedan u nizu primjera kad predsjednica vrlo pogrešno reagira na manifestacije desnog bjesnila u javnosti. “Sjetimo se njezine reakcije, kad je prozvala orjunašima i mrziteljima hrvatske huligane koji su bacali baklje na teren za vrijeme utakmice. Predsjednica griješi i treba dobro razmisliti. Kad osuđuje komunistički totalitarizam, onda je vrlo decidirana. Kad se treba osuditi NDH, onda trebamo čekati američkoga izaslanika, da s njom sjedne na kauč i popriča deset minuta. To je ovaj put izostalo i mislim da je to velika greška. Ti ljudi razumiju jasne poruke i silu, da ih se procesuira i da se to zaustavi. Kako to napraviti, ako se te stvari nazivaju incidentima?”, upitao je Kosanović, dodavši da je osnivanje Vijeća za suočavanje s prošlošću još jedan izraz nesnalaženja vlasti.

“Nemamo što razgovarati o ustaškom režimu. Kad imate činjenicu da vlast ne zna je li legalno ili legitimno postaviti tablu koja sadrži ustaški pozdrav u Jasenovcu, to je sramota. S tim ljudima treba sjesti, kazati im da je bilo što je bilo, ali da se odricanjem od toga pozdrava brani dignitet Domovinskog rata, a ne obratno”, rekao je Kosanović.

Predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, kazala je da Novosti diskriminiraju većinski narod. Kosanović je, komentirajući tu izjavu, kazao da je u Hrvatskoj 57 tisuća registriranih udruga. “Razmislimo, zašto je U ime obitelji toliko važna, da s lažnim podatkom, izvatkom iz teksta Borisa Dežulovića, gdje naziva šupačkom državu koja nešto radi, ne misleći pritom samo na Srbe, nego stavljajući se u koš sa svim skupinama socijalno ugroženih. Teško je nastaviti s lažnim podacima i u toj kakofoniji urlika koji se čuju protiv Novosti poslati pravu poruku. Kupite Novosti, pa ćete vidjeti što radimo, mi ćemo odgovoriti svojim radom”, kazao je Kosanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI