Plenković: ‘Imam stopostotnu potporu za suradnju s HNS-om’

Igor Kralj/PIXSELL

Na pitanje što ako HNS odbije suradnju, Plenković je kratko poručio: "Vidjet ćete"

Predsjedništvo HDZ-a, ali i Predsjedništvo HNS-a samo nekoliko metara jedni od drugih sastaju se raspravljati o ponudi premijera Andreja Plenkovića da ta stranka postane Vladin partner i dio parlamentarne većine.

Zbog toga je u stranci nastao sukob, a predsjednik Ivan Vrdoljak poručio da je spreman dati mandat na raspolaganje. To od njega očekuju neki članovi stranke, koji tvrde da je zbog koketiranja s HDZ-om kriv za katastrofalne rezultate HNS-a na lokalnim izborima.

Nova TV izvijestila je da je, prema informacijama iz HNS-ovih redova, Plenković HNS-u ponudio dva, moguće i tri ministarska mjesta te poziciju potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, koja bi trebala pripasti Ivanu Vrdoljaku.

Oko 19 sati završila je sjednica Predsjedništva  Nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer Andrej Plenković rekao je da je predsjedništvo iskazalo stopostotnu podršku suradnji s HNS-om.

“Naravno da bi  ta suradnja podrazumijevala i ministarska mjesta, no čekamo rezultat sjednice HNS”, dodao je Plenković.



Na pitanje što ako HNS odbije suradnju, kratko je poručio: “Vidjet ćete”.

Očekuju se odluka HNS-a o suradnji, a šire stranačko vodstvo želi čuti pod kojim bi uvjetima HNS eventualno ušao u Vladu te koja bi ministarstva vodio. Na HNS-ovoj je sjednici navodno došlo do svađeVesna Pusić, Andro Vlahušić i Anka Mrak Taritaš navodno su bili za ostavku Vrdoljaka, no većina ostalih članova nije bila za to.

Vrdoljakovi pristaše problema imaju s Klubom zastupnika jer je u njemu navodno četvero od devet saborskih zastupnika ove stranke protiv sporazuma s HDZ-om. Što se danas odluči na Predsjedništvu stranke, u srijedu treba potvrditi i Središnji odbor, odnosno njegova 132 člana.

Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš prolazeći ispred novinara potvrdile su ono što su i ranije rekle: ne skreću desno. Mrak Taritaš se, prolazeći pored HDZ-ova sjedišta, srdačno pozdravila s Andrijom Mikulićem.

Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Milijan Brkić, pišu 24 sata, izjavio je da “će sve biti poznato nakon sastanka”,  dok je Darko Milinović istaknuo da HDZ neće pristati na bezuvjetnu suradnju.

“Vidjet ćemo, nisam sudjelovao u pregovorima. HDZ je najjača stranka i mora imati uvjete za koaliciju. Čut ću što će predložiti Predsjedništvo.”

Božidar Kalmeta izjavio je da je za koaliciju.

Član stranke Tomislav Stojak rekao je kako će sve biti poznato nakon Predsjedništva te da ne očekuje raskol u stranci. Slično misli i Milorad Batinić, dok je Andro Vlahušić poručio:  “Danas odlučujemo jesmo li trgovačko društvo ili stranka.”

Željko Reiner izjavio je da će za javnost o svemu razgovarati nakon sjednice, a Vladimir Šeks novinarima nije ništa želio komentirati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI