Plenković, izgleda, ne može bez Kalmete i Josipe Rimac!

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Istraživanja koja HDZ provodi o predstojećim lokalnim izborima pokazuju da bi HDZ bez Kalmete u Zadru izgubio tu svoju dugogodišnju utvrdu. Dakle HDZ i nema puno izbora ukoliko ne želi da doživi debakl u Zadru, smatraju u stranci. Gotovo identičan slučaj je i s Karamarkovom i Mamićevom ljubimicom Josipom Rimac, bivšom HDZ-ovom gradonačelnicom Knina. Interna stranačka istraživanja govore da bi s Josipom Rimac HDZ glatko pobijedio na lokalnim izborima u Kninu.

Ovih je ledenih dana Kalelargom prostrujala vijest da će se aktualni HDZ-ov gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta opet kandidirati za tu funkciju. Potvrda te vijesti mogla se dobiti i od nekih utjecajnih članova stranke, koji su svjesni činjenice da bi bez Kalmete, HDZ mogao izgubiti izbore u Zadru. Iako se donedavno pretpostavljalo da bi se Kalmeta zbog kaznenih prijava koje je Uskok podigao protiv njega mogao povući, kako stvari sada stoje gotovo je izvjesno da bi HDZ bez Kalmete, mogao glatko biti poražen na lokalnim izborima u Zadru. Inače, nije potrebno naglašavati da je Zadar bio i ostao od ‘stoljeća sedmog’ do danas, neosvojiva HDZ-ova utvrda, a da su toj neosvojivosti svoj najveći obola dali zadarski HDZ, predvođen dugi niz godina, upravo Božidarom Kalmetom. On je bio nezamjenljiv igrač za sve HDZ-ove postave od 2000. godine do sada, pa je u visoku politiku kročio kao čovjek tada najmoćnijeg doktora u stranci Ivića Pašalića. A kada je Pašalić izgubio unutarstranačke izbore 2002. godine od drugog doktora Ive Sanadera, Kalmeta presvlači dres i uskače u Ivin tim. Za vrijeme desetogodišnje Sanaderove vladavine i strankom i državom Kalmeta je bio najbliži njegov suradnik, a Sanaderovim napuštanjem politike, Kalmeta opet mijenja dres i skače u vlak Jadranke Kosor.A kada su već i vrapci na grani ispred stranačke središnjice u Zagrebu znali da Kosorica gotovo sigurno gubi unutastranačke izbore u svibnju 2011. godine, nakon što je njezin HDZ, nekoliko mjeseci ranije doživio debakl na parlamentarnim izborima, kada je trijumfalno pobijedila Kukuriku koalicija predvođena Zoranom Milanovićem, Kalmeta opet bira pobjedničku strani i postaje najbliži suradnik tadašnjeg novoizabvranog šefa stranke Tomislava Karamarka.

Bez Kalmete i Rimac HDZ ne može pobijediti u Zadru i Kninu

S Karamarkovim padom te podizanjem optužnice protiv Kalmete, činilo se da će aktualni zadarski gradonačelnik svoju političku karjeru završiti na lokalnim izborima ove godine. Naime, sve je izgledalo da će Kalmeta, nakon Uskokovih optužnica, napokon okačiti rukavice o klin i zauvijek reći zbogom politici. Ipak, nužda zakon mijenja, pa tako i Kalmetin odlazak iz politike čini se još se nije primakao. No, izvori iz stranke kažu kako su istraživanja koja HDZ provodi o predstojećim lokalnim izborima pokazala da bi HDZ s drugim kandidatom u Zadru izgubio tu svoju dugogodišnju utvrdu. Takvi rezultati nisu nikakvo iznenađenje u stranci, jer su ostali kandidati prilično neprepoznatljivi, i već je poprilično kasno za isticanje nekog novog. Dakle HDZ i nema puno izbora ukoliko ne želi da doživi debakl u Zadru, smatraju u stranci. Gotovo identičan slučaj je i s Karamarkovom i Mamićevom ljubimicom Josipom Rimac, bivšom HDZ-ovom gradonačelnicom Knina. Interna stranačka istraživanja govore da bi s Josipom Rimac HDZ glatko pobijedio na lokalnim izborima u Kninu. Rimac je bila na čelu toga grada punih deset godina, a prvi od dva i pol mandata preuzela je s 25 godina kao najmlađa hrvatska gradonačelnica otkako je višestranačja.Nakon što je u rujnu 2015. godine zbog odlaska na dužnost direktorice predizborne kampanje HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom ključeve Knina predala svom tadašnjem zamjeniku Nikoli Blaževiću, prema pisanju portala Šibenik.in Josipa Rimac najavila je svoj povratak.’Polako, nigdje nam se ne žuri. Friško su bili blagadni pa ću još malo guštati u tom veselom ozračju, a onda idemo dalje. Kninski HDZ vodim 11 godina i u tom razdoblju dobili smo sve izbore, od onih za mjesne odbore, do predsjedničkih ili izbora za parlament Europske unije.
Tako ćemo dobiti i lokalne izbore koji slijede’, kazala je za portal Šibenik. in o svom povratku na čelo Knina.

Kakvi su da su, oni pobjeđuju

Iako, nema pouzdanih informacija, neki u stranci smatraju da bi dugogodišnja bivša gradonačelnica Josipa Rimac, mogla donijeti pobjedu HDZ -u. ‘I Kalmeta i Rimac godinama su donosili pobjede, pa ne vidim razlog da se to sada mijenja’, nedavno je za jedan portal rekao istaknuti član HDZ-a. A drugi istaknuti HDZ-ovac kaže da tim koji je pobjeđivao ne treba mjenjati, pogotovo u aktualnoj situaciji, kada je sasvim neizvjesno, tko će biti HDZ-ov kandidat u Zagrebu i može li taj kandidat, ma tko god to bio ili bila, pobijediti aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.Za sada je poznato da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika biti Mato Franković, no, u stranci su prilično sumnjičavi oko njegovih šansi za pobjedu. Ističu kako najprije treba pričekati odluku Ustavnog suda oko slučaja Andre Vlahušića. HDZ najviše nade polaže u osvajanje Splita s kandidatom Androm Krstulovićem Oparom, a što se ostalih gradova tiče situacija je krajnje neizvjesna. Pogotovo u Osijeku, gdje se u kuloarima najveće šanse za pobjedu daju Ivici Vrkiću. Prema nekim informacijama, u utrku bi mogao šef osječkog HDZ-a Vlatko Kopić, no, tom varijantom, navodno, nije zadovoljna ni središnjica stranke, ali ni sam osječki HDZ u kojem već dugo traje borba više struja. Imajući sve to u vidu, sasvim je jasno zašto HDZ ozbiljno razmišlja da u utrku za gradonačelnike Zadra i Knina kandidira stare i prilično kompromitirane kadrove HDZ-a, Božidara Kalmetu i Josipu Rimac, jer oni, kakvi su da su, do sada su izlazili kao uvjerljivi pobjednici na svim lokalnim izborima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI