PLENKOVIĆ: ‘Jako mi je teško razumjeti odluku vijeća o Daruvarcu’

YouTube

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u petak je u Šibeniku, na 29. obljetnici tamošnjeg HDZ-a, komentirao aktualne događaje.

Osvrnuo se na izbor strateškog partnera Uljanik grupe koji je pao na splitski DIV Tomislava Debeljaka. Debeljak se izjasnio da želi čist start, odnosno da želi ulagati, ali da ne želi sanirati dugove. Premijer kaže da će Vlada razmisliti o tome hoće li ponovno sanirati dug brodogradilišta.

Temeljito ćemo razmotriti odabir Uprave Uljanika da s Fincantierijem budu strateški partneri. Jedina konkretna ponuda je bila ova DIV-ova. Država je tijekom protekla dva mjeseca isplatila više od 2 milijarde jamstava za Uljanik. Mogli smo već krajem studenog biti u proračunskom suficitu da nije bilo izloženosti. Budućnost treba biti na tragu održivog plana restrukturiranja koje će omogućiti da brodogradilišta funkcioniraju na održivim osnovma”, rekao je.

Plenković je komentirao i odluku Izvanraspravnog vijeća Suda u Zadru da bez mjera opreza pusti iz istražnog zatvora muškarca koji je premlatio djevojku. “Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. I prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u ZKP-u. Što se tiče mjera opreza, to je odluka Izvanraspravnog vijeća, ne znam na temelju čega su odbili te mjere. To mi je jako teško razumjeti. Moramo voditi računa o tim prazninama. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava”, kaže premijer.

Javnost je uznemirena i slučajem žigosanja iz Zadra. “Kao i svi više nego zgrožen sam takvom vrstom nepoštivanja, i to cure. I da je dečko bila bi katastrofa. Osuđujem takvo ponašanje. Očekujem da se ispita o čemu se radi. Ako se utvrdi odgovornost, ona postoji i za maloljetnike. Očito je da moramo više uložiti u pedagodiju, obrazovanje… Važna je uloga profesora, ravnatelja i roditelja. Svako nasilje je nedopustivo, moramo u društvu napraviti korak više”, poručio je Plenković, kako prenosi N1.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI