Plenković kreće na prijevremene izbore: Znamo kada i s kime

screenshot/rtl

Nakon što se nedavno pred središnjicom HDZ-a postrojila vojska nezadovoljnika predvođenih danas bivšim članom te stranke Darkom Milinovićem, kojega se stranka odrekla nakon što je ondje postojio autobuse svojih pristaša, čelni čovjek te stranke i premijer Andrej Plenković nema prostora za predah, jer polako, ali sigurno iz vukovarskog kraja prijeti mu vojska pristaša gradonačelnika Ivana Penave, a ni u Saboru gdje je Vlada na klimavim nogama stanje nije onako glatko kako bi se na prvu učinilo.

Stoga se sve više i sve otvorenije razmatra opcija raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, na što Plenkovića nagovara čitav niz istaknutih HDZ-ovaca, a ponajprije prvi čovjek Sabora Gordan Jandroković svjestan klimave pozicije u kojoj se Vlada nalazi. Iako je donedavno Plenković bio siguran u svoju nadmoć, i on sam sada je prilično ozbiljno te intenzivno počeo kalkulirati s mogućnosću raspisivanja izbora. Da je situacija po tome pitanju više nego ozbiljna, svjedočio je dio HDZ-ovaca koji se po političkim kuloarima već nadmeću s datumom izbora, a dio članova vladajuće stranke uvjeren je kao bi premijer Sabor mogao raspustiti već s prvim danima listopada, konkretnije 4. listopada nakon čega se kreće u kampanju za nove izbore.

Plenković je, tvrdio dio premijeru bliskih HDZ-ovaca svjestan kako mu rejting nije pretjerano stabilan te da ukoliko želi pročistiti stranku i nesmetano vladati mora povući ovaj prilično radikalan potez te na liste za izbore staviti njemu lojalne ljude, kako se više ne bi dovodio u situacije poput one s Milinovićem, ili ove posljednje s Penavom. Da se u vladajućim redovima uistinu nešto kuha, moglo se naslutiti i onoga časa kada je šef HNS-a Ivan Vrdoljak formirao predizborni stožer svoje stranke, paralelno s time neuvjerljivo pričajući o stabilnosti vlade. No, i djeca u osnovnim školama znaju da Vrdoljaku nije za vjerovati, pa je tako jasno da je priprema stožera zapravo priprema za skorašnje izbore.

Svakako je znakovito da je nedavno na vlastiti zahtjev došlo do razriješenja Roberta Kopala s mjesta pomoćnika ministra policije, a upravo bi Kopal trebao biti jedan od onih na koje će se Plenković osloniti u još jednoj bitki za vlast. U prilog prvom čovjeku Vlade svakako ide rasulo u oporbi, jer osim što se nedavno raspala Amsterdamska koalicija, stanje nije stabilno niti u Mostu, koji je na klimavim nogama. Tu je dakako i kaos u SDP-u, kojemu se kraj ne nazire. Sve to nedvojbeno u ovome trenutku ide u prilog Plenkoviću, koji bi izborima uistinu mogao riješiti brojne probleme od svojih ljudi u HDZ-u, do sitnih koalicijskih partnera koji ga ucjenjuju, a koji bi bez njegove stranke bili politički mrtvaci. Sve oko šefa HDZ-a neodoljivo miriše na prijevremene izbore, a hoće li i kada do njih doći znati će se i prije no što se nadamo.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI