Plenković nagovorio Prgometa da bude HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika!

Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što su se mediji raspisali da je skovana velika strategija u vrhu HDZ-a te da Plenković šalje Milijana Brkića, kao nositelja liste,u bitku za Zagreb kao protuudarac Bruni Esih, a Andriju Mikulića u bitku za zagrebačkog gradonačelnika, preko noći se dogodio veliki obrat. Naime, Plenković je, u međuvremenu, izvršio dodatni pritisak na Dragu Prgometa, koji ga je već nekoliko puta do sada odbio, i uvjerio ga da bi on bio najbolji HDZ-ov kandidat za zagrenbačkog gradonačelnika.Nakon dramatičnih pregovora i Plenkovićevih prijateljskih uvjeravanja Drago Prgomet je na koncu pristao. No, Plenković je još uvijek u panici da Prgomet u narednih nekoliko sati ne promijeni odluku

Kada se činilo da se HDZ pomirio s činjenicom da će u izbornu utrku za zagrebačkog gradonačelnika ući kao apsolutni autsajder, vodeći mediji u Hrvatskoj su se raspisali da je u toj stranci došlo do dramatičnog i (ne)očekivanog obrata. Naime, po pisanju Večernjeg lista, HDZ je iz potpune defenzive i situacije koja je gotovo jamčila prilično siromašan izborni rezultat u glavnom gradu, odlučio za gradonačelnika kandidirati, do jučer otpisanog, Andriju Mikulića, šefa zagrebačke organizacije, ali uz snažnu potporu i jako pojačanje u liku Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i najpoznatijeg HDZ-ova organizatora i izbornog kombinatora. Podsjetimo, za Brkića je uvriježeno mišljenje da je zahvaljujući njemu, njegovoj vrhunskoj organizaciji i kombinatorici na terenu, Tomislav Karamarko u svibnju 2012. pobjedio na unutarstranačkim izborima i postao novi predsjednik HDZ-a. Izvori iz stranke tvrde da Karamarko nikada ne bi otišao s čelnog mjesta HDZ-a da se nije okrenuo od svoje nekadašnje desen ruke Milijana Brkića, a na nagovor Sanaderova intimusa i MOL-ova konzultanta Josipa Joze Petrovića. Tako Večernji list piše, da će Brkić, po svemu sudeći, biti istaknut kao prvi na listi HDZ-a za gradsku skupštinu, s obzirom na to da je osnovni cilj stranke potpuno se usredotočiti na postizanje što boljeg izbornog rezultata, dakle osvajanje što više zastupničkih mandata u skupštini koja će kontrolirati budućeg zagrebačkog gradonačelnika, tko god on bio. U vrhu stranke svjesni su da nemaju dovoljno, za birače, atraktivne osobe koja bi mogla uspjeti na izborima za gradonačelnika i zato se sve snage usmjeravaju na osvajanje Skupštine.

Plenkoviću bitno da HDZ-ov kandidat dobije više od Brune Esih

U promišljanju ovakvog rješenja Plenković je, a saznaje se da je ovih dana odradio i posljednje sastanke s Brkićem i Mikulićem, piše Večernji list, bio vođen mišlju da, ako je uvriježena teza da Brkić predstavlja veliki autoritet za zagrebačku organizaciju, budući da je i postavio glavne čelnike – da je i najlogičnije da onda Brkić i osobno sudjeluje u bitci za Zagreb. I da na taj način, naravno, i preuzme odgovornost. Ujedno je “Orlu” Brkiću, ističe Večernji list, to prilika da ponovno potvrdi svoju snagu na terenu, a ostvari li dobar rezultat, to će zacijelo ojačati njegovu ponešto poljuljanu poziciju u samom vrhu HDZ-a. HDZ-ov prelazak u ofenzivu je potaknut i saznanjem da Bruna Esih sigurno ide u kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu te da već sastavlja i svoju nezavisnu listu za Zagreb. Plenkoviću je veoma važno, da kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ma tko to bio, dobije više glasova od Brune Esih, kako desno krilo HDZ-a ne bi dobilo krila. No, nakon ovakvih tekstova koji, na velika vrata, najavljuju povratak Milijana Brkića na čelno mjesto glavnog ‘operatera’ u stranci ali i oživljuju lik i djelo već otpisanog Andrije Mikulića, inače Brkićeva čovjeka u stranci, neki pouzdani izvori s Iblerova trga tvrde, da se tu radi samo o spinu, te da Plenković nikada ne bi dopustio da ‘orao’ Brkić ojača u stranci čime bi i njegova pozicija kao predsjednika HDZ-a bila znatno slabija. Stoga, tvrdi isti izvor, Plenković se u zadnja 24 sata usredotočio samo na jedan cilj – a to je nagovoriti Dragu Prgometa da prihvati kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika.

Iako je Prgomet pristao, sve su opcije još otvorene

Plenković je uvjeren da bi stranka s Prgometom kao kandidatom dobro prošla na izborima, čime bi se sačuvao i stranački obraz. Prgomet nije iskompromitirana osoba, ima svoj politički stav i dosta je cijenjen u političkim krugovima. Jedina mu je mrlja, ako se to može nazvati mrljom, što je javno uhvaćen na tajnom sastanku s tadašnjim predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, pod svjetlima reflektora i TV kamera u stanu tadašnjeg ministra obrane SDP-vca Ante Kotromanovića. No, neki će reći da je Prgometov najveći krimen što je uopće išao u koaliciju s Mostom Nezavisnih lista Bože Petrova. Jer tko s Petrovom tikve sadi… Dakle, nakon što su se mediji raspisali da je skovana velika strategija u vrhu HDZ-a te da Plenković šalje Milijana Brkića, kao nositelja liste, u bitku za Zagreb kao protuudarac Bruni Esih, a Andriju Mikulića u bitku za zagrebačkog gradonačelnika, preko noći se dogodio veliki obrat. Naime, Plenković je, u međuvremenu, izvršio dodatni pritisak na Dragu Prgometa, koji ga je već nekoliko puta do sada odbio, i uvjerio ga da bi on bio najbolji HDZ-ov kandidat za zagrenbačkog gradonačelnika.Nakon dramatičnih pregovora i Plenkovićevih prijateljskih uvjeravanja Drago Prgomet je na koncu pristao. No, Plenković je još uvijek u panici da Prgomet u narednih nekoliko sati ne promijeni odluku.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI