Plenković najavio da će državni vrh u ponedjeljak raspraviti kako se postaviti prema Rusiji

screenshot

"Riječ je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je premijer

Čelnici EU-a dogovorili su prilično oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj, neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika

Hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako će se postaviti, izjavio je u petak rano ujutro u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da se za vrijeme večere razgovaralo o napadu u Ujedinjenom Kraljevstvu u sklopu kojeg je otrovan bivši špijun Sergej Skripal. Theresa May iznijela je temeljite informacije o napadu i rekla kako postoji mogućnost da je za napad odgovorna Ruska Federacija.

“Tu su sve članice pokazale solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci, očekuje se također vrlo vjerojatno da se povuku određeni diplomatski potezi koje su već neke države članice najavile”, rekao je hrvatski premijer.

Odgovarajući na pitanje o kakvim diplomatskim potezima govori, rekao je da nekoliko članica EU razmatra dvije opcije. Prva je uskraćivanje gostoprimstva dijelu akreditiranih predstavnika Ruske Federacije u njihovim zemljama, a druga da povuku na konzultacije svoje veleposlanike iz Moskve.



Kako će se postaviti Hrvatska bit će poznato nakon sastanka u ponedjeljak, rekao je. O ovoj temi će razgovarati državni vrh i vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Plenković je rekao da se radi o ozbiljnom problemu koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja. “Riječ je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je, prenosi dnevnik.hr.

Podsjećamo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki Putinu na pobjedi na ruskim predsjedničkim izborima navela da se nada njegovom skorašnjem posjetu Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI