Plenković nakon sjednice: ‘Obećanja nismo iznevjerili, porezna reforma korisna je za sve građane’

Patrik Macek/PIXSELL

Odnos HDZ-a i Mosta Plenković je ocijenio četvorkom te je ponovio da Barišić ima povjerenje Vlade

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti na medijskoj konferenciji:

“Mislim da smo u ova tri mjeseca nastojali biti na tragu našeg izbornog programa i raditi na političkim ciljevima koje smo zacrtali. Glavni cilj je politička stabilnost naše zemlje. Moram istaknuti da sam zadovoljan angažmanom kolega iz Mosta, manjinskih zastupnika, ali i onih koji su podržavali prijedloge od strane Vlade. Po mom mišljenju napravili smo kvalitetan proračun, povećali smo sredstva za MORH i hrvatske branitelje.  Kvalitetan rad državne uprave je vrlo važan. Od danas će Vlada svaka dva tjedna imati posebnu točku, čut ćemo koji su to problemi u apsorpciji sredstava iz EU, važno je da ona pridonose gospodarskom rastu. Usvojili smo i plan gospodarenja otpadom koji je po meni vrlo bitan. Nakon dugo godina poslali smo poruku koliko nam je važna sinergija rada sa županijama i predstavnicima gradova i općina. Vlada smo koja je vrlo jasno opredijeljena za promicanje društvene solidarnosti. Postigli smo dogovor sa sindikatima, povećali minimalnu plaću. Kad je riječ o suradnji s Hrvatskim saborom, želimo bolju suradnju, duboko sam uvjeren da javnost mora znati kakvi su naši stavovi i kakvu poziciju moramo imati, a konzultiramo se i s predsjednicom o našim vanjskopolitičkim aktivnostima”, izjavio je Plenković i naglasio da su intenzivno radili od prvoga dana za dobrobit hrvatskih građana.

“Kritika ima, ali radit ćemo otvoreno, transparentno. Mi smo ti koji imamo većinsko povjerenje građana i siguran sam da ćemo održati smjer koji smo zadržali”, izjavio je Plenković.

>>> Barišiću potvrđena podrška, Vlada objavila dokument o uspjesima prvih 100 dana

“Obećanja nismo iznevjerili, porezna reforma korisna je za sve građane. Ako netko želi izvući dva mala detalja koji se u toj cjelini čine groznim, neka to radi. Ali ja smatram da je ta reforma bila izrazito dobra. Ako temeljito pogledate što smo napraviti, vidjet ćete da ni milimetra ne odustajemo od naše politike”, dodao je premijer.



Što se tiče otkupa Ine od Mađarske, Plenković je rekao da nije stekao nedvosmislen dojam da je Mađarska spremna prodati svoj udio u Ini.

“Ina je jedno od najsloženijih pitanja i ja mu pristupam s pozicije poprilično racionalne. Pitanje energetske sigurnosti u interesu je svake zemlje. Saslušat ću sve prijedloge, no nisam primijetio da nijedan drugi ne grenerira javni dug. Ova solucija je po meni i dalje najprimjerenija. Što se tiče kontakata s mađarskom stranom, oni su kontinuirani i kada konsolidiramo sve nape pozicije, pristupit ćemo konkretnijim razgovorima”, izjavio je Plenković.

Odnos HDZ-a i Mosta Plenković je ocijenio četvorkom.

“HDZ i Most imaju, s obzirom na okolnosti koje su postojale ranije, jako dobru suradnju. oko svih bitnih pitanja nastojim naći suglasje. Uvijek imate one tonove koji su drugačiji od tona suradnje, no svima je jasno da će ova vlada napraviti dobre poteze za zemlju i to je ono što nas vodi. Neka ta ocjena bude 4, da ocjenu stignemo i poboljšati”, smatra premijer koji je još jednom naglasio i da ministar Pavo Barišić ima njegovu podršku te da smatra da je on meta intenzivnog bavljenja jednim člankom iz 2008. godine.

Plenkoivć je dodao i da ministar zdravstva ima zadaću da cijeli sustav učini racionalnim i vidi kako mogu prevenirati povećanje duga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI