Plenković o haškim presudama: RH nema nikakvih dilema

Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer smatra da o pokretanju revizije posljednje haške presude mora odlučiti neki od petorice Hrvata iz BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da Republika Hrvatska, kada je riječ o poštovanju presuda Haškog suda, kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nema nikakvih dvojbi.

“O pokretanju revizije posljednje haške presude mora odlučiti neki od petorice Hrvata iz BiH i to onda može otvoriti politički prostor za uključivanje hrvatske države”.

Premijer je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja o haškim presudama šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, među kojima i generalu Slobodanu Praljku, koji je zbog presude za ratni zločin izvršio samoubojstvo popivši otrov u sudnici prilikom izricanja presude.

Na novinarsku konstataciju i tvrdnju o navodnom obratu u njegovim stajalištima glede haške presude, i na pitanje kako to da sada prihvaća presude, a neke dijelove ne, te kako je došlo do obrata premijer Plenković je novinarki odgovorio kako se očito ubraja u one koji izvrću teze. Odite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu i izjavu Vlade RH od toga dana, pa će vidjeti da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo i nije reklo – nije dobro. Možete se pitati kakve je vrste djelovanja ovo vaše pitanje, naglasio je u odgovoru Plenković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Republika Hrvatska početkom 90-ih kao žrtva ratne agresije, poticala UN da osnuju rezolucijom Vijeća sigurnosti ad hoc Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, a da je on nakon više od 20 godina došao svome kraju. Kada je riječ o poštovanju presuda, mi kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nemamo nikakvih dilema. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima ili kvalifikacijama smo bili jasni, i to je naš konzistentan stav, naglasio je premijer Plenković.



Na pitanje što su mu rekli hrvatski branitelji u Mostaru i zašto je ondje bilo potrebno smirivati situaciju, Plenković je odgovorio da je početkom tjedna išao u posjet BiH i Mostaru, na razgovore s predstavnicima političkog vodstva Hrvata u BiH i sa svim strankama koje djeluju u sklopu Hrvatskog narodnoga sabora.
Nakon ove presude, koja jest relevantna i bitna za cijeli hrvatski narod i za braniteljske udruge, razgovarali smo o njihovim reakcijama i o svemu što slijedi, kazao je Plenković. Dodao je da su postigli visoki stupanj razumijevanja, uz pijetet prema žrtvama.

Na pitanje što će se učiniti s analizom haške presude, koju je najavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te je li to možda lijek koji će Hrvatska uložiti, Plenković je odgovorio da analiza nije lijek, da je jedini lijek koji postoji za presudu eventualno revizija.

Predsjednik Vlade RH također je podsjetio da je Republika Hrvatska tri puta tražila status prijatelja suda u tom predmetu, a da sud to niti jednom nije uvažio. Smatramo da to nije dobro i da bi argumenti, koji su bili pokušani biti predstavljeni sudu, zasigurno pridonijeli boljem i kvalitetnijem razumijevanju i sadržaju povijesnih zbivanja, činjenica i zaključaka, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI