Plenković otkrio: Stigao mi je poziv za razgovor s Alvarezom

Patrik Macek/PIXSELL

Upitan tko će obavljati financijski dio ako se primijeni lex Agrokor Plenković je kazao da ministri neće biti u ulozi izvanrednog povjerenika te da ne želi komentirati špekulacije o Anti Ramljaku kao osobi zaduženoj za taj posao.

Premijer Plenković dao je izjavu novinarima nakon ‘okršaja’ sa saborskim zastupnicima oporbe u hrvatskom Saboru, tijekom predstavljanja tzv. Lex Agrokora

Premijer je, među ostalim, kazao da je dobio poziv za sastanak s Antoniom Alvarezom III, prenosi N1.

”Ako dođe do zahtjeva, a čini mi se da je došlo, rado ćemo se sastati. Ne bi bilo loše se malo konzultirati da vidimo radimo li u sličnom smjeru. Treba osigurati zakonske uvjete, stvoriti zid oko kompanije temeljem instituta najstarije tražbine, dobiti sjvežu likvidnost, dati plaće, podmiriti porez i isplaćivati dugove te generirati prihode jer od njih kreće restrukturiranje. Zato je standstill relevantan”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na raspravu koja se na temu lex Agrokora vodila u sabornici.

”Prezentirali smo Zakon o izvanrednoj upravi. Apelirali na odgovornost i konsenzus svih stanaka. Okolnosti su izvanredne. Smisao je ovoga da, ukoliko dionici stanja u Agrokoru ne pronađu rješenje koje bi osiguralo novu likvidnost, plaće zapolenicima, porezne obveze, isplaćivanje dugova prema dobavljačima, onda gradimo zakonski plan za plan ‘B’. Cilj je da država i institucije, pritom mislim i na Sabor, prepoznaju trenutak i da budu na razini odgovornosti. Da napravimo sve što je u interesu financijskog sustava i radnika. Poruka jedinstva je najbitnija sada. Vjerujem da je javnost to prepoznala bit ovog angažmana. Ovo nije zakon o Todoriću i Agrokoru nego će poslužiti za stabiliziranje stanja i ekonomije. Na njemu smo radili intenzivno, želimo potporu za njega i po uzoru na druge države pokušamo kao vlada pronaći rješenje. Ovo je ”problem solving” zakon.



Plenković se osvrnuo i na neke sugestije i amandmane vezane za ovaj zakon.

”Vidio sam dosad, nekoliko je Odbora imalo tehničke sugestije koje su razumne i korisne kad vidimo amandmane očitovat ćemo se o njima”, rekao je pa se osvrnuo i na Petrovljev prijedlog za amandman (od kojeg je kasnije odustao) prema kojem bi država mogla preuzeti upravljanje Agrokorom čak i bez Todorićevog pristanka.

”Ono što sam naglasio – Zakon je rađen u skladu s odredbama Ustava. Naš Ustav štiti pravo vlasništva i poduzetničke slobode. Smatram da su odredbe upravo onakve kakve trebaju biti i nisam vidio amandman koji ide u tom smjeru”, rekao je. ”Smisao je ovog zakona riješiti problem sistemski značajne kompanije. Da smo mislili da su sadašnji zakoni dovoljno dobri onda ne bismo išli za ovim pravnim režimom”, kazao je.

Upitan tko će obavljati financijski dio ako se primijeni lex Agrokor Plenković je kazao da ministri neće biti u ulozi izvanrednog povjerenika te da ne želi komentirati špekulacije o Anti Ramljaku kao osobi zaduženoj za taj posao.

”Imat ćemo spremne sugestije za povjerenika”, rekao je Plenković.

Plenković smatra kako je u ovom trenutku važno jedinstvo jer se radi o vrlo važnoj temi.

”Što se tiče oporbe rasprava je demokratska, žustra i meni to nije ništa strano. Možda vam je neobično ako koristim politčku argumentaciju koju u rukavu imam kao arsenal. Ovo je ozbiljna situacija. Oporba ima prigodu pokazati što misli i kako će glasati. Brojat će se kako se tko ponašao u ovoj situaciji”, kazao je Plenković te kratko komentirao izuzimanje ministra Zdravka Marića iz odlučivanja o ovoj problematici.

”Ima on dosta posla i bez toga”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI