Plenković otkrio što je Orban mislio kada je spomenuo ‘trn pod noktom’

screenshot

U Zagrebu je dvodnevnim sastankom na vrhu 18 zemalja članica Srednjoeuropske inicijative završeno jednogodišnje hrvatsko predsjedanje SEI-jem. Migracije, gospodarska suradnja, proširenje Europske unije bile su ključne teme razgovora a zemlje članice odredile su se i prema posljednjoj eskalaciji rusko-ukrajinskog sukoba.

“Vrlo sam zadovoljan što smo imali priliku predsjedati SEI-jem proteklu godinu. Ovaj summit je kruna tog predsjedanja”, istaknuo je Plenković kojem je želja regulirati zakonite migracije i zajednički raditi na sprječavanju nezakonitih migracija: “Cjelokupni dojam o summitu je jako dobar za Hrvatsku. Ovih 18 zemalja u vanjskotrgovinskom smislu čini 55% naše cjelokupne trgovinske razmjene. Ovaj forum je vrlo važan za naše gospodarstvo”.

“Mi smo vrlo precizno formulirali te rečenice, one se mogu sažeti u tri osnovne poruke – smatramo da je došlo do kršenja međunarodnoga prava, tražimo da Rusija pusti uhićene mornare ukrajinske mornarice i vrati ta tri broda te poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine koja je članica ove inicijative”, objasnio je predsjednik hrvatske vlade svoju podršku Ukrajini za Dnevnik HRT-a.

Premijerov jučerašnji sastanak s mađarskim kolegom Orbanom koji je u Hrvatsku došao prvi put nakon sedam godina bio je tema dana. Orban je spomenuo “trn pod noktom”.

Plenković je otkrio na što je mislio. “Mislim da je jako dobro što je Orban jučer došao u Zagreb u službeni posjet. Želja je obiju država da unaprijedimo međusobne odnose. Sve što u hrvatsko-mađarskim odnosima u posljednjih nekoliko godina nije dobro vezano je za odnos Ina-Mol. Naše je stajalište jasno – treba se fokusirati na sve ono što je dobro u odnosima dviju država te pokušati riješiti problem vezan uz Inu. Naravno da je Orban mislio na odnos Ina-Mol”, rekao je Plenković.



Na kraju je o temi Ine dodao kako je cijena otkupa najvažnija te da su još daleko od trenutka da se zna kolika je ta cijena.

Vezano uz odluku koju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo u vezi ministra Zdravka Marića i bivše ministrice Dalić, premijer je rekao da će ponoviti ono što je već rekao na konferenciji za novinare kako “ono što djeluje kao medijski odjek nije ono što je faktično na stvari, a to je da ni za bivšu potpredsjednicu Vlade niti za ministra financija nije uopće bilo govora o sukobu interesa, niti se Povjerenstvo time bavilo već se bavilo načelima djelovanja”.

Na pitanje jesu li predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i on u ponedjeljak navečer razgovarali o njezinoj navodnoj umiješanosti u “rušenje Vlade”, premijer je odgovorio kako je u ponedjeljak na večeri u povodu summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Zagrebu bili i predsjednica Republike i predsjednik Sabora te širok krug ljudi i da se nije razgovaralo o toj temi niti je za to bilo potrebe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI