Plenković: Poštujemo presude Haškog suda, ali imamo pravo izraziti nezadovoljstvo

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je naglasio da je poruka koju je RH poslala BiH Hrvatima da ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih kvalitetnih odnosa.

Sjednica Vlade RH u četvrtak počela je osvrtom premijera Andreja Plenkovića na najaktualnija zbivanja protekloga tjedna.

Osvrnuvši se na posjet BiH, kazao je da je poruka koju je RH poslala ondje Hrvatima nakon presuda Haškog suda je da ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih kvalitetnih odnosa s BiH. Upućujemo snažnu potporu BiH na putu u EU i NATO.

Kad je riječ o haškoj presudi šestorki izrazili smo i žaljenje i sućut za žrtve koje su vezane za konkretna kaznena djela i zločine koji su navedeni u ovoj presudi te za sve zločine koji su počinjeni u BiH i njihove žrtve, osobito za žrtve hrvatskog naroda u BiH. Ta vrsta pijeteta i razumijevanja izrazito je važna da je uputimo kao Vlada RH.

Spominjući govor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Vijeću sigurnosti UN-a o radu Haškog suda, Plenković je kazao da želi otkloniti neke dileme koje postoje u javnom prostoru. Meni nije jasno zašto je to tako. Bili smo sasvim jasni u izjavama i ocjenama. Mi poštujemo presude Haškog suda. To nikada nije bilo upitno, ali jednako tako možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima te presude. To smo učinili vrlo jasno prošlog tjedna. To se odnosi na one djelove koji se odnose na određene aluzije hrvatskog državnog vrha početkom 90-ih godina, izjavio je među ostalim Plenković i dodao – radit ćemo i na procesu pomirbe i procesu suradnje sa svim državama u našem okruženju.

Slične poruke uputili smo i u Dubrovniku, nakon posjeta Mostaru, gdje smo se podsjetili na stradanje juga Hrvatske, rekao je.



Imali smo i niz zanimljivih gospodarskih zbivanja, rekao je i spomenuo projekt Pelješkog mosta.

Ministar Pavić: Po drugi put dižemo minimalnu plaću

U nastavku sjednice ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je paket mjera koji se odnosi na minimalnu plaću. To je rezultat socijalnog dijaloga koji vodimo od rujna. Minimalnu plaću po drugi puta dižemo za 5%, na 3.439 kuna. Istaknuo bih da je od 2013. do 2016. godine minimalna plaća ukupno rasla 4,5%, a da mi po drugi put dižemo po 5% minimalnu plaću. Od 2013. do 2016. minimalna plaća rasla je bruto za 136 kuna, a u mandatu ove vlade povisili smo je za 319 kuna. Time ćemo povisiti udjel minimalne plaće od prosječne plaće, na 42,9%. To nas smješta negdje na sredinu tablice Europske unije, kazao je.

U Sabor upućen konačni prijedlog zakona o akvakulturi

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog zakona o akvakulturi, a prema riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ovim zakonom akvakultura dobiva stratešku važnost u domaćem gospodarstvu.

Vlada prihvatila TKU za službenike i namještenike u javnim službama

Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim je utvrđena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune s primjenom od 1. studenoga, a potpisivanje TKU-a očekuje se nakon sjednice.

Od iduće godine povećane kvote za strane radnike

Vlada je na sjednici utvrdila i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako su one povećane prvenstveno da se ne ugrozi investicijski ciklus zbog nedostatka radne snage, a cilj je Vlade prvenstveno aktivirati domaću radnu snagu.

Kujundžić: Bolnicama 670 milijuna kuna za pokriće troškova 

Vlada je prihvatila prijedlog odluke o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanova kojima je osnivač RH za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Za tu će namjenu osigurati 670 mil. kn poštujući kriterij dospjelost duga, bolničkog limita i parametara izvršenosti posla, obrazložio je  ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Divjak: Pokreće se reforma strukovnog obrazovanja s milijardu kuna iz EU fondova

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je ispred Banskih dvora da će Izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, koje vlada danas upućuje u saborsku proceduru, omogućiti reformu strukovnog obrazovanja za koju je osigurano milijardu kuna iz europskih fondova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI