Plenković: Zatečen sam mistifikacijom sastanaka s Predsjednicom

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

"Apsolutno ništa od onoga što ste mogli pročitati glede sadržaja sastanka, što se plasiralo u medijima, nije točno", rekao je Plenković

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, nakon govora na konferenciji Hrvatska i energetska unija, odgovarao je na pitanja novinara.

Komentirao je i boravak ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, na konfereciji u Budimpešti. Kazao je da se susrela s mađarskim kolegom, te da je boravak u Budimpešti iskorišten za daljnje razgovore. “Vlasnička struktura Ine ako se promijeni, bitno da bude učinkovita, vertikalno integrirana kompanija, koja će biti dobro i učinkovito vođena. Ne moram ponovno ponavljati stav mađarske strane da žele brz i efikasan izlaz iz Ine, rekao je Plenković, a prenosi N1.

Upitan za komentar vezan uz poruke iz Srbije oko postavljanja izložbe o Jasenovcu u New Yorku, Plenković je rekao da je stav njegove Vlade jasan i nedvojben. “Što se tiče respekta Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog društva u cjelini prema žrtvama holokausta i Jasenovca, stav je jasan i nedvojben. Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose u vrijeme Drugog svjetskog rata, a Hrvatska se neće uvući u tu priču. Oni koji ovakve stvari rade, moraju se zapitati kakva je bila politika prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije devedesetih, kad je predsjednik te stranke, Slobodan Milošević, doveo do agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, što je rezultiralo s 15 tisuća mrtvih. Sigurno da takvi ljudi nemaju kredibiliteta raditi ovakve stvari”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se i kazni koje su ribari dobili od slovenskih vlasti. “Meni je prije svega žao što Slovenija nastavlja s neprihvatljivom politikom provedbe arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje. Ovaj je njihov odabir da šalju prekršajne naloge našim ribarima duboko pogrešan. Mi smo na njih spremni odgovoriti i odgovorit ćemo. MUP će odgovoriti na kršenje našeg teritorija kako bismo jasno pokazali čvrstinu poruke”, rekao je premijer. 

“Naši ribari kazne neće platiti, naći ćemo način kako da im pomognemo pravnim putem”, naglasio je.



Upitan za teme sastanka s predsjednicom, Plenković je rekao da je zatečen mistifikacijom tih razgovora, koji se vode jednom mjesečno. “Apsolutno ništa od onoga što ste mogli pročitati glede sadržaja sastanka, što se plasiralo u medijima, nije točno”, rekao je Plenković.

Mistifikacijom je Plenković ocijenio i prepisku ministra zdravstva, Milana Kujundžića s ministrom pravosuđa, Draženom Bošnjakovićem, i kazao da su ministri razgovarali o različitim praksama, a da nema riječi o pokušaju utjecaja na pravosuđe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI