Plenkovićev prepredeni plan: Ovako će zauvijek ušutkati HDZ-ove desničare i Kolindu

YouTube

Da su odnosi između premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zategnuti, više nije nikakva novost, jer hrvatska javnost nesuglasicama između dvoje najmoćnijih ljudi u zemlji svjedoči gotovo svakodnevno. No, da će se trzavice među vladajućima popeti i na veću razinu, teško da je bilo tko mogao naslutiti, ali svemu tome usprkos ime šefice države ovih se dana kroz javni prostor provuklo u veoma neugodnom kontekstu i u veoma neugodnom periodu.

Naime, ako je vjerovati medijskim napisima predsjedničino ime upotrebljavano je u izjavama informatičara Varge, koji je navodno ustvrdio da Grabar-Kitarović stoji iza zavjerničke grupa koja je kanila rušiti premijera Plenkovića, pri čemu im je asistirati trebao drugi čovjek vladajuće stranke Milijan Brkić, te nedavno imenovani savjetnik predsjednice Vlado Galić. Paralelno s ovim napisima oglasila se i sama predsjednica koja svaku vezu s rušenjem premijera odbacuje. Svoju verziju priče predsjednica je prije nekoliko dana otkrila u priopćenju kojim se obratila javnosti, a u kojem među ostalim navodi da najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje premijera.

”Predsjednica drži da je sama ta konstrukcija, na temelju izjava čiju vjerodostojnost ni istinitost nisu potvrdile nadležne institucije, izravan politički udar na državne institucije Republike Hrvatske, a posebice na instituciju Predsjednice Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju odaslanom iz Ureda predsjednice u kojem se nadalje navodi kako je na temu afere SMS ona osobno 26. listopada predložila sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, o čemu se Plenković nije očitovao. O aferi SMS prošloga se tjedna očitovala plejada ministara iz Plenkovićeve vlade te je tako politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević predstavnicima medija poručio da im je svima stalo da se što prije podvuče crta i da se vidi ima li u tim aferama istine, a ako ima tada se može govoriti o tome tko treba snositi odgovornost.

O aferi se oglasio i ministar gospodarstva Darko Horvat pozivajući institucije da rade svoj posao, slično kao i premijer Plenković koji je nedavno spornu aferu doista okarakterizirao kao ozbiljnu. No, svima onima iz Vlade koji su se o ovoj temi oglasili jedno je zajedničko – nitko od njih u posljednje se vrijeme nije ni čuo, ali ni vidio s Milijanom Brkićem. Ono što se pak ovoga tjedna od HDZ-ovih visokopozicioniranih izvora može čuti jest da su odnosi između Grabar-Kitarović i Plenkovića doista ponovno zategnuti, premda se do unazad nekoliko tjedana činilo kako su na dobrom putu da se tenzije smire.

Premijer je donedavno najavljivao zajedničku suradnju sa šeficom države, kada je o demografskim reformama riječ, no izgleda kako novo zahlađenje odnosa neće rezultirati pozitivnim epilogom. Novo zaoštravanje odnosa u redovima vladajuće stranke pripisuje se ljudima bliskim desnoj struji HDZ-a koja još uvijek sanja rušenje premijera Plenkovića te postavljanje Grabar-Kitarović na njegovo mjesto, u vladajućoj stranci vjeruju kako ta ideja ne dopire osobno od predsjednice, ali kada joj je detaljno prezentirana i njoj samoj se dopala.



Prvi udarac kojim se pokušalo rušiti prvog čovjeka Vlade s desne fronte bila je Istanbulska konvencija, koju je Plenković preživio, drmala se Plenkoviću fotelja i u slučaju Agrokor, ali i to je bitka koju je barem donekle i privremeno dobio, a svoju poziciju u HDZ-u ojačao je eliminacijom Stiera i Kovača s tajničkih funkcija koje je prepustio ”svojim ljudima” Kuščeviću i Božinoviću. Ono čega se sada prvi čovjek Vlade pribojava su izbori za Europski parlament na kojima mora polučiti dobar rezultat, jer u suprotnom kritičari bi mogli ponovno dovesti u pitanje njegovu glavu.

I baš stoga, odlučio je krenuti korak ispred onih koji mu rade o glavi te će euroizbore posložiti na način da liste popuni kadrovima radi kojih i jest kritiziran, a riječ je o Stieru i Kovaču koji su se u javnom prostoru predstavili kao konzervativci. Time će zapravo prvi čovjek Vlade ubiti dvije muhe jednim udarcem. Zadovoljiti će desno krilo stranke, a ujedno se riješiti Kovača i Stiera koji bi se u svakom trenutku mogli pretvoriti u njegove rušitelje. Drugim riječima, svim napadima i sukobima unatoč, doima se kako za sada Plenković čvrsto drži sve konce u rukama, što i nije teško jer on je taj koji vlada državom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI