Plenkoviću prekipjelo! Sad je dosta! U Vladi izbio žestok sukob

screenshot

Novi Zakon o udomiteljstvu, koji je skinut s dnevnog reda premijeru Andreju Plenkoviću došao je kao naručen, jer posljednjih dana uvelike premišlja o tome hoće li se okrenuti suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je u Saboru prikupio dovoljan broj ruku, da premijeru zapravo više niti ne treba savezništvo s HNS-om, kojim je ionako neprestano na ratnoj nozi. I spomenuti zakon, skinut je zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji o definiciji obitelji, što se u konačnici i moglo očekivati onoga časa kada su liberali ušli u HDZ-ovu vladu, a upitno je i hoće li se o Zakonu raspravljati i sljedećeg četvrtka, za kada je zakazana plenarna sjednica. Naime, kako se saznaje iz Vladinih izvora, HNS je žestoko ustao protiv prijedloga prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu navedeni kao zajednica koja ispunajva uvjete da bi udomila dijete.

“Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe.

To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici”, kazao je za Jutarnji šef Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić, koji je stava da bi ovakav prijedlog zakona doveo do izravne diskriminacije životnih partnera, a kao apsurd karakteriziraju i odredbu zakona prema kojoj udomitelj može biti samac, ali ne i legalno priznata obiteljska zajednca. Inače, riječ je o prijedlogu zakona koji je u proceduru upućen koncem listopada, a tada je navedeno da se njime osigurava opcija obavljanja standarsnog udomisteljstva kao zanimanja neaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Udruga Dugine obitelji u utorak je pozvala saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu uključe istospolne životne partnere u definiciju udomiteljske obitelji i time pokažu da Hrvatska stoji uz bok zemljama poput Njemačke i većinski katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji. Inače, ovo nije prvi put da frcaju iskre među članovima koalicije, tako su nedavno ratovali oko Marićeve porezne reforme, sukobe su imali i oko reforme obrazovanja oko koje je Plenković ratovao sa ministricom Divjak, a dobro upućeni tvrde da HDZ-ovi ministri sve teže pronalaze zajednički jezik s kolegama iz HNS_a te da je Plenković uistinu veoma blizu toga da raskine suradnju s Vrdoljakovom strankom te odradi rekonstrukciju Vlade uz Bandićevu asistenciju.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI