Počinju redovne vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, Pjongjang poručio: „To bi moglo izazvati rat“

screenshot

Pentagon je priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije

SAD i Južna Koreja započinju u ponedjeljak zajedničku godišnju vojnu vježbu “Ulchi Freedom Guardian” tijekom koje će se više desetaka tisuća vojnika uvježbavati za zaštitu protiv eventualnog napada iz Južne Koreje.

U očima Pjongjanga ta je vježba provokativna proba za invaziju njezina teritorija.

“Zajednički manevri su eksplicitan izraz njihova neprijateljstva spram nas, i nitko ne može jamčiti da se ta vježba neće pretvoriti u pravu bitku”, piše u nedjelju dnevnik jedine stranke na vlasti, Rodong Sinmun.

“Zajedničke vježbe „Ulchi Freedom Guardian“ samo će baciti ulje na vatru i pogoršati stanje na poluotoku”.

Američki State Department dao je na znanje da će se operacija „Ulchi Freedom Guardian“ (UFG) koja potječe iz 1976. godine i temelji se uglavnom na kompjuterskoj simulaciji održati kao što je predviđeno.



Pentagon je priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije.

“UFG je kompjutorska simulacija obrambene vježbe u svrhu povećanja spremnosti, zaštite regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku”, stoji u priopćenju Pentagona. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI