Pokolj u Lovasu: Bivšim pripadnicima JNA i srpske paravojske ukupno 47 godina zatvora

Općina Lovas

U prvobitnoj optužnici teretilo ih se za 69 ubijenih

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je krivima osmoricu optuženika za ratne zločine protiv civila u mjestu Lovas 1991. Na ponovljenom suđenju utvrđeno je da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje.

U obrazloženju presude stoji kako su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret: Željko Krnjajić osuđen je na šest godina zatvora, Milan Devčić na osam, Darko Perić i Radovan Vlajković na pet godina, Radislav Josipović na četiri, Saša Stojanovićna sedam, a Jovan Dimitrijević i Zoran Kosjer na na šest godina zatvora.

U prvobitnoj optužnici teretilo ih se za 69 ubijenih

Prvobitna optužnica teretila je 14 optuženih za ubojstvo, zlostavljanje i mučenje 69 hrvatskih civila, a njom su bila obuhvaćena četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe “Dušan Silni”. Proces je trajao četiri godine, a tijekom procesa ispitana su 193 svjedoka. Presudom iz 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na zatvorske kazne, no tu je presudu dvije godine poslije ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je presuda “nerazumljiva i proturječna”, a predmet je vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, a promjenom optužnice, u ponovnom se procesu sudilo samo osmorici. Također, u drugom je sudskom procesu smanjen broj žrtava nad kojima su počinjeni ratni zločini sa 69 na 29 ubijenih.



Na danas donesenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI