Policajci koji su napali novinara Dragu Miljuša udaljeni iz službe!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Slučaj Miljuš sada je sedmi slučaj iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe

Dvojica interventnih policajaca splitsko-dalmatinske Policijske uprave koji su u utorak na splitskoj plaži Kašteletu fizički napali novinara Indexa Dragu Miljuša povrijedili su službenu dužnost te su udaljeni iz službe i disciplinski će odgovarati, potvrdili su u petak iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz Hrvatskoga novinarskog društva (HND) u petak su prenijeli odgovor MUP-a na dopis Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara na zapadnom Balkanu u kojemu stoji da je stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio da su dvojica interventnih policajaca splitsko-dalmatinske Policijske uprave, iako su radi sigurnosti sprječavali novinare da se približe osobnom automobilu u kojem je bila osoba koja prijeti samoubojstvom ručnom bombom, prilikom postupanja povrijedili službenu dužnost iz članka 96. Zakona o policiji, zbog čega su udaljeni iz službe i disciplinski će odgovarati.

Također se u povodu zaprimljene prijave novinara u suradnji s mjerodavnim državnim odvjetništvom provodi kriminalističko istraživanje nad dvojicom policijskih službenika zbog sumnje na kazneno djelo “oštećenja tuđe stvari” i tjelesne ozljede, stoji u odgovoru na dopis u kojem je ta platforma izrazila zabrinutost zbog fizičkog napada na novinara portala index Dragu Miljuša.

Međunarodne organizacije osudile napad

Na poticaj Regionalne platforme, Europska federacija novinara prijavila je slučaj Vijeću Europe, koje vodi evidenciju napada na novinare u zemljama članicama u bazi Media freedom alerts. Slučaj Miljuš sada je sedmi slučaj iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe.



Na slučaj je reagirao i predstavnik za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Harlem Désir, koji je na svojemu Twitter profilu osudio napad i zatražio brzu reakciju hrvatskih institucija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI