POLICIJA O MIGRANTIMA: ‘Poduzimamo sve mjere i tražimo napadače na tražitelje azila’

DIP

Tražitelji azila tvrde da policija nije reagirala na prijavu nasilja nad azilantima protekli vikend.

Nakon što su azilanti ispred zagrebačkog hotela Porin organizirali prosvjed jer, kako tvrde,  policija nije reagirala na prijavu nasilja, o svemu su se oglasili iz PU zagrebačke,

“Policijski službenici PU zagrebačke u proteklom su razdoblju zaprimili manji broj prijava tražitelja azila odnosno osoba koje borave u hotelu Porin”, navodi se u priopćenju policije  Konkretnije, radi se o tri događaja; jedno međusobno ozljeđivanje koje je adekvatno procesuirano podnošenjem kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu od 30. prosinca 2016. godine i dva događaja za koja se provode kriminalistička istraživanja.

U prvom događaju 31.12. u 4.40 sati zaprimljena je dojava o tučnjavi u pothodniku kod stajališta autobusa, Paromlinska ulica. Četvorica oštećenih tražitelja naveli su da su ih fizički napala trojica nepoznatih počinitelja koji su se nakon toga udaljili u nepoznatom  pravcu. Oštećeni nisu imali vidljivih ozljeda te su odbili ponuđenu liječničku pomoć.

Drugi događaj dogodio se sat vremena kasnije oko 5,30 sati na autobusnoj stanici u Kauzlarićevom prilazu kojom prilikom je tražitelj azila naveo da su ga fizički napala trojica nepoznatih počinitelja. Zbog vidljivih ozljeda liječnička mu je pomoć pružena KBC-u Zagreb.

U opisanim slučajevima poduzimaju se sve mjere i radnje kako bi se pronašli odgovorni počinitelji.



Tražitelji azila u Republici Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju temeljem Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, a povodom razloga prosvjeda  na teren su upućeni dodatni policijski službenici koji će razgovarati s tražiteljima azila. Prostor hotela kao i područje oko hotela kontinuirano osiguravaju policijski službenici i policijske ophodnje, što govori u prilog činjenici da nam je njihova sigurnost itekako važna.

Za napomenuti  je da su tražitelji azila u Republici Hrvatskoj slobodni ljudi koji nemaju ograničenja u kretanju”, navodi se u priopćenju.


 

Ispred Centra za tražitelja azila u Dugavama upravo prosvjeduju tražitelji azila jer, tvrde, policija nije reagirala na prijavu nasilja nad azilantima protekli vikend. Tvrde da je nekoliko azilanata prebijeno bejzbol palicama u petak u blizini Porina, te još nekoliko u središtu grada. Nasilje je, kažu, prijavljeno, ali policija nije reagirala.

Dva su muškarca iz Porina u tom napadu ozlijeđena. Jedan od njih je mladi irački glumac, koji je u Zagreb jesenas deportiran iz Austrije. Tražitelji azila žele da policija adekvatno reagira na spomenute napade.

Tražitelji azila prosvjeduju s transparentom na kojemu piše “Izbjeglice nisu kriminalci”, a drugim podsjećaju da su i brojni Hrvati ne tako davno bili izbjeglice, javlja N1.

Prosvjed osigurava policija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI