Pomaže mu izraelski ekspert za Auschwitz: Kusturica priprema film o Jasenovcu

Wikipedija

Dr. Gideon Greif, izraelski stručnjak za koncentracijski logor u Auschwitzu, predao mu je dokumentaciju o logoru u Jasenovcu

Nedavno je srpski redatelj bošnjačkog porijekla Emir Kusturica izjavio kako želi snimiti film o koncetracijskom logoru u Jasenovcu. Kusturici koji se početkom 1990-tih deklarirao kao Srbin, a potom prihvatio i pravoslavnu vjeru, želja se izgleda ispunjava.

“Film o Jasenovcu kasni mnogo desetljeća zbog našeg nemara prema vlastitoj tragediji. Imamo mi mnogo stratišta, a zbog podaništva prema politici izbjegavali smo snimiti filmove o našim suštinskim i mitskim mjestima”, rekao je Kusturica prije mjesec dana.

Kusturica je počeo raditi na navedenom projektu, a Tanjug javlja da je vjetski priznati izraelski stručnjak za nacistički koncentracijski logor u Auschwitzu, dr. Gideon Greif,  Kusturici predao dokumentaciju o logoru u Jasenovcu. Navodno su u tim dokumentima  detalji o stradanjima rođaka slavnog znanstvenika Nikole Tesle, kao i rođaka Theodora Herzla u ustaškom logoru u Jasenovcu.

Za svoj filmski projekt o Jasenovcu Kusturica namjerava okupiti niz drugih stručnjaka iz Portugala, Izraela, Kanade te još nekih zemalja, prenosi Tanjug.

Spomenimo i kako je Vlada Srbije na inicijativu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića,

spremna dati 20 milijuna eura za snimanje igranog filma o logoru u Jasenovcu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI