Postane li Plenković šef EK, Hrvatska bi bila spašena!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vjerojatno je Plenković duboko svjestan da bi mu s Titanika, kako je njegovu vladu svojedobno nazvao Ivan Vrdoljak predsjednik HNS-a, najbezbolnije bilo uteći u fotelju šefa EK-a. Ne znamo koliko bi tim činom Europska komisija izgubila ali smo sasvim sigurni da bi Hrvatska profitirala.

Kako piše Novi list premijer Andrej Plenković bi se mogao kandidirati za šefa Europske komisije, no u tom slučaju trebalo bi se postaviti pitanje – hoćemo li trebati novog premijera? Novi list tvrdi kako bi Plenković u slijedećih nekoliko mjeseci trebao odlučiti hoće li se natjecati za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika Europske komisije. Dodaju, pozivajući se na izvore iz EPP-a, da je Plenković za spomenutu poziciju zainteresiran te kako je navodno o tome već vodio razgovore s nekim od čelnika EPP-a.
Jean-Claude Juncker prvi je predsjednik EK koji je biran po sustavu “Spitzenkandidata”. Njega je dakle kandidirao EPP koji je na izborima za Europski parlament 2014. godine osvojio najviše zastupničkih mjesta. Juncker je potvrđen za predsjednika Europske komisije, a krajem veljače su premijeri i predsjednici država članica EU-a raspravljali o tome hoće li sljedeći predsjednik Komisije biti biran na isti način, odnosno hoće li Junckerova nasljednika predložiti europske političke grupacije.
Novi list, pozivajući se na izvor iz HDZ-a, također tvrdi da je dijelu njihovih dužnosnika  poznato da bi se Plenković htio kandidirati za predsjednika Komisije. Ipak, u nedoumici su  što bi u tom slučaju bilo s njegovom premijerskom pozicijom.
“Plenković sigurno još nije donio odluku, ali računamo s ovakvom mogućnošću. Ako do toga zaista dođe, nametnut’ će se pitanje hoće li on i dalje biti premijer. O tome bi se raspravljalo u stranci, a moj je stav da bi Plenković morao podnijeti ostavku čim bi istaknuo želju da bude Spitzenkandidat. Nezamislivo mi je da bi mu mjesto predsjednika vlade ostalo rezervni položaj za slučaj da ne bude izabran za Spitzenkandidata ili kasnije za predsjednika Komisije. To ne bi bilo dobro”, izjavio je visokopozicionirani HDZ-ovac. Hrvatskom puku ostaje nada da će se Plenković ipak kandidirati te da će podnijeti ostavku na mjesto premijera i tako spasiti Hrvatsku. Jer ova Vlada s Plenkovićem na čelu do sada nije napravila ama baš ništa. Plenković se ponaša kao osoba, kojeg ne dotiče niti jedan ozbiljniji problem u zemlji, a  kritike javnosti pa čak i kritike iz svoje stranke ga ne uznemiravaju.
Vjerojatno je Plenković duboko svjestan da bi mu s Titanika, kako je njegovu vladu svojedobno nazvao Ivan Vrdoljak predsjednik HNS-a, najbezbolnije bilo uteći u fotelju
šefa EK-a. Ne znamo koliko bi tim činom Europska komisija izgubila ali smo sasvim sigurni da bi Hrvatska profitirala.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI