Posvađali se Hasanbegović i Dalija Orešković zbog Brune Esih

screenshot

U Točki na tjedan N1 televizije gostovali su Zlatko Hasanbegović  iz Neovisnih za Hrvatsku i Dalija Orešković predsjednica stranke Start. Do najoštrijega okršaja između Hasanabegovića i Orešković došlo je na temu objave Brune Esih iz Neovisnih za Hrvatsku kako je Zagreb 8. svibnja 1945. pao.

“To znači konstatiranje notorne činjenice da je 8. svibnja 1945. u gradu Zagrebu uspostavljena i obnovljena jugoslavenska država te protudemokrastki boljševički poredak. Drugim riječima jugoslavenska država bilo koje vrste i hrvatska država su su savršenoj suprotnosti, boljševički poredak i moderni parlamentarni poredak su u savršenoj suprotnosti”, rekao je Hasanbegović.

Rekao je da se u drugim europskim zemljama slavi pobjeda nad fašizmom jer su obnovljene parlamentarne demokracije.

“U kalendaru državnih blagdana ne postoji dan oslobođenja Zagreba, a 09.05. se u Europi ne obilježava kao Dan pobjede već kao dan kada je 1950. Schummanovom deklaracijom uspostavljen zametak EU”, rekao je Hasanbegović.

Napao je i proslavu Saveza antifašističkih boraca u Lisinskom na kojoj je izviždana izaslanica predsjednice Mirjana Hrga. 



Nazvao ih je neformalnim okupljanjem paleokomunističkih udruga, na kojima iz njemu nepoznatih razloga nastupaju i dužnosnici. Rekao je i da mu nije jasno zašto si predsjednica dopušta slanje svojih izaslanika i ponižavanje ustanove Predsjednice RH, koju su izvrgavali ruglu.

“Tko bi rekao da se u jednoj konstataciji s Vama mogu složiti, a to je da je državni vrh izrugnut ruglu, uz drugačije objašnjenje. Izvršen je ruglu činjenicom daje Bruna Esihdosta često bila izaslanica predsjednice, a vidjeli smo kako Bruna Esih komentira dan oslobođenja Zagreba. To znači da vi podržavate nešto što je dovelo do tragičnih posljedica za našu državu i civilizaciju u cjelini.  politički ste prostor ušli Vi i Bruna Esih na listi HDZ-a, to pokazuje čiji ste vi projekt. Kada je državni vrh odustao od temeljnih vrijednosti na kojima počiva naša država, onda je država pala”, rekla jeOrešković.

Na pitanje svodi li on partizansku vojsku samo na egzekutore, Hasanbegović je poručio:  “Niti jedna vojska na svijetu se ne može svesti samo na egzekutore, ali u kontekstu toga što se dogodilo u Zagrebu 8. svibnja, ulazi Jugoslavenska armija, dan nakon toga se Zagreb pretvara u mjesto masovnih egzekucija. Izvukli su iz sanatorija u Brestovcu dvjesto ranjenika i ubili. Isto što su radili na Ovčari. U Zagrebu imamo na desetke Ovčara”.

“Slom jednog poretka koji nosi hipoteke zločina, nije nužno uspostava slobode, to je notorna činjenica”, poručio je Hasanbegović.

Na pitanje jesu li u svibnju onda okupirane i Istra i Dalmacija, Hasanbegović je poručio da su one dio Hrvatske nastale na Domovinskom ratu. Također je ponovio da u Ustavu nema antifašističkih vrijednosti.

Orešković je pak podsjetila da su u Hasanbegović i Esih u stranci izvjesili zastavu s prvim bijelim poljem, te da manipuliraju javnim prostorom već duže vrijeme jer im to netko dopušta.

“Ja bih bio u zatvoru da se provodi ona praksa od 1945. do 1990.”, rekao je Hasanbegović. 

“Sramota je što je tamo bio samo jedan ministar, sramota što se tamo nije nacrtao državni vrh, sramota je što Vam se dopušta da svrstavate Hrvatsku na krivu stranu, poručila je Orešković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI