Potresne priče iz bolnica: ‘Danas konačno izgledate bolje, jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali nakon sedam dana’

screenshot

Mučna svjedočanstva o torturama.

Pred Saborom se, uoči današnje sjednice, održava akcija čitanja svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim institucijama “Prekinimo šutnju!”

Akcija se održava u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda.

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitaju ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.

“Bilo je toliko bolova da vam se povraća. Doktor se dere na mene jer se želim obući. Hodam gola i bosa po hodniku, krvareći.”

“Normalno da vas boli kad hodate na dvije noge. Majmuni hodaju na četiri noge pa ih manje boli.”



“Radili su mi kiretažu na živo. Vezali su mi ruke i noge. Doktorica mi je rekla da sam razmažena jer plačem.”

“Danas konačno izgledate bolje. Jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali nakon sedam dana.”

“Kada si se seksala nisi plakala, pa začepi.”

 

‘Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju. Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama.

Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva’, navode Rode.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI