Potrošnja u Hrvatskoj porasla 39. mjesec zaredom, za 5,7 posto

U Hrvatskoj je u studenom potrošnja porasla 5,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, već 39. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, maloprodaja je u studenom nominalno porasla za 7,8, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tako je nastavljen pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 39 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Uz to, “godišnja realna stopa rasta je, nakon usporavanja u rujnu i listopadu, zabilježila ubrzanje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Naime, rast u studenom brži je nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla za 3,1 posto na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji je u 11 mjeseci ove godine realno porastao za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.



“Očekujemo da će i podaci za prosinac pokazati nastavak solidne pozitivne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo podržane ponajviše predblagdanskom i blagdanskom potrošnjom, pozitivnim pomacima na tržištu rada te povećanjem raspoloživog dohotka uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak”, zaključuju analitičari RBA.

Tako će 2017. biti četvrta godina zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego prije. U 2016. je, naime, promet u trgovini na malo porastao 4 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI