POTVRĐENO: Zatočeni hrvatski pomorci pušteni iz Angole, vraćaju se kući!

screenshot/RTL

Pomorci Duško Jelača i Vanja Maričić navodno su pušteni iz Angole, no službenu potvrdu još nismo dobili

Nakon što je pomorac Vanja Maričić istupio u medije s pričom da su on i kolega Duško Jelača u Angoli taoci već tri mjeseca, a nitko u nadležnim državnim institucijama nije reagirao da se otamo izbave, medijski istup ipak je naknadno pomogao pomorcima. Iz Sindikata hrvatskih pomoraca službeno nam je potvrđeno da su dvojica hrvatskih pomoraca koji su bili prisilno zadržani u hotelu u Angoli puštena na slobodu.

“S velikim zadovoljstvom mogu vam potvrditi – Vanja Maričić i Duško Jelača vraćaju se kući”, rečeno nam je iz SHP-a.

>>> SINDIKAT POMORACA O TAOCIMA U ANGOLI: ‘Ovo je nečija opaka igra na štetu pomoraca koje ni njihova država ne želi zaštititi!’

>> VAPAJ RIJEČKIH POMORACA: Zatočeni smo u Angoli u katastrofalnIm uvjetima, hrvatska diplomacija ne čini ništa

“Pritisak Sindikata pomoraca Hrvatske na nadležne institucije urodio je plodom. Hrvatski pomorci koji su već tri mjeseca zatočeni u Angoli zbog optužbi za krađu goriva jučer su zbog nedostatka dokaza oslobođeni svih optužbi. Prije povratka kući moraju ishodovati potrebnu papirologiju, a očekuje se da bi se mogli vratiti za nekoliko dana. Sindikat pomoraca Hrvatske kontaktirao je osobe koje će im pomoći da dobiju potrebne papire kako bi se što prije mogli vratiti kući”, priopćeno je za naš portal iz Sindikata hrvatskim pomoraca.



Podsjetimo, prema podatcima iz Sindikata pomoraca, dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci pušteni.

Brod “SuttonTide” plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije Tidewater, koja je prijavila krađu goriva. Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva, naveli su iz sindikata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI