Povijest za učenike u RS: Za rat krivi SDA i HDZ, Hollywood iskrivio sliku o Srbima, četnici bili antifašist

ilustracija

Mladić i Karadžić se navode kao istaknute ličnosti u obrani Srba

Kako je bilo i najavljivano, u Republici Srpskoj od ove se školske godine uči prema novim udžbenicima povijesti u kojim se nalaze i lekcije o „ratovima iz 90-ih“ i povijest same Republike Srpske.

Kada su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a u travnju ove godine najavljivali izmjenu nastavnih planova i objavljivanje novih udžbenika, naveli su da će autori udžbenika poštovati preporuke Vijeća Europe iz 2005. godine, kojima je predviđeno da se protekla ratna zbivanja djeci interpretiraju tako da ne šire mržnju i ne stvaraju neprijateljstvo, te su dodali da im je želja da učenici steknu objektivnu sliku o tim događajima. No možda je bolje ciljeve tih promjena i pripremu novih udžbenika objasnio sam ministar prosvjete i kulture u Vladi RS-a Dane Malešević rekavši da oni žele svoju istinu ili svoje viđenje proteklog rata prenijeti na učenike u Republici Srpskoj, piše kamenjar.com.

O kakvoj se pak „objektivnosti“, „istini“ i „viđenju“ radi, pisao je ovih dana portal Faktor pod zanimljivim naslovom: „Za rat krivi SDA i HDZ, Hollywood iskrivio sliku o Srbima, četnici bili antifašisti“.

Kako navodi taj sarajevski portal, u novom udžbeniku za deveti razred osnovnih škola u RS-u djeca će od ove školske godine među ostalim moći pročitati da se u BiH vodio građanski rat u kojem je malobrojna srpska vojska bila nadmoćna, da je Haaški sud nakon rata najviše sudio i presuđivao Srbima (što je autoru udžbenika dokaz da se radilo o političkim utjecajima) te da je Draža Mihailović bio antifašist.

Zanimljivo je i tumačenje kako je uopće došlo do raspada Jugoslavije.

– Zapad, opijen pobjedom u Hladnom ratu, nije prepoznao interes za održavanje Jugoslavije na novim društvenim i idejnim osnovama. SAD, Njemačka, Vatikan i drugi moćnici podržali su nasilne secesije i uskratili Srbima pravo na samoopredjeljenje. Jugoslavija je propala u seriji građanskih ratova.



Osim što je autoru udžbenika problematičan Vatikan, čini se da su problematični i hollywoodski filmovi jer se u njima, kao i općenito u stranim medijima – zdvaja se u udžbeniku – stvorila „iskrivljena slika o Srbima kao jedinim krivcima za rat i njegove strahote“, a jasno je da oni to ne mogu biti kad su, prema autoru udžbenika, za rat odgovorni SDA i HDZ jer su radili na izdvajanju BiH iz Jugoslavije, a tako su pokušali „zaobići volju izabranih predstavnika srpskog naroda“.

Navode se u udžbeniku i mjesta masovnih stratišta, a to su, posve ravnopravno: Srebrenica, Kozarac, Kazani, Kravice, Ahmići, Pakrac, Ovčara i Medački džep. Kad je riječ o istaknutim pojedincima u ratu, tu su navedeni i ratni zločinci Radovan Karadžić, koji je „imao iznimno važnu ulogu u stvaranju RS-a“, i Ratko Mladić, „koji je imao važnu ulogu u obrani Srba u Hrvatskoj 1991. godine“, a tek se usput dodaje i podatak da je dvojac izručen Međunarodnom sudu u Haagu.

Obrađeni su i neki stariji povijesni događaji pa će djeca tako o četničkom pokretu u novom udžbeniku moći učiti u poglavlju „Antifašistički pokreti otpora i rat u Jugoslaviji od 1941. do 1943.“, štoviše četničkom pokretu i Draži Mihailoviću posvećena je u tom poglavlju cijela lekcija jer se, kako autor udžbenika tumači, četnički pokret borio za oslobođenje Jugoslavije i po karakteru je bio antifašistički, nacionalni i građanski.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI