PRALJKOV SONET ZA SUCA: Je li general ovim stihovima nagovijestio kako će skončati?!

screenshot

U jednom od posljednjih odlomaka nalazi se i poruka o namjeri okončavanja mučnog suđenja

Pokojni general Slobodan Praljak sam je hrvatskim medijima ranije dostavio svoju prepisku s predsjedateljem Sudskog vijeća Carmelom Agiusom, u kojoj iz današnje perspektive možemo iščitati nešto zastrašujuće.

U pismu od 8. ožujka ove godine Praljak piše da skuplja “zadnje krhotine vlastitog uma i smisla i nije onda neobično što mi se pokatkad čini da sam ja, Slobodan Praljak, ipak samo dvorska luda iz tamo neke Hrvatske”. Izmoren od pokušaja dokazivanja svoje nevinosti, ali i svojeg stvarnog materijalnog stanje za podmirenje troškova suđenja, Praljak spominje i Sokratovu sudbinu.

Padaju mi na pamet svi oni postupci od Sokrata naovamo u državama i društvima u kojima su milijuni prije mene proglašeni krivi iz nekih viših materijalističkih razloga.”

U jednom od posljednjih odlomaka nalazi se i poruka o namjeri okončavanja mučnog suđenja:

Gospodine predsjedniče, u 73. godini života, nakon skoro trinaest godina pritvora (na pravdi Boga), između mene i moga fisisa pokidane su skoro sve niti. Meni je preostala samo meta ta fizika, samo ‘riječ’ kao protežnost u vremenu i slaba i krhka nada i vjera i želja da istina postoji i da ju je moguće spoznati. U sitne noćne samotne sate ‘dok vlaga snova hvata dušu moju’ (Ujević) utičem se Shakespeareu i njegovu sonetu broj 66.”



A evo i soneta koji je Praljak uputio predsjedniku Agiusu:

Sit svega toga vapim smrt smirenja,
Kad gledam Vrijednost ko bokče rođenu,
I ništavnost u ruhu uzvišenja,
I tvrdu Vjeru sramno pogaženu
I Čast predivnu sramotno izdanu,
I Savršenost grubo sramoćeno,
I djevičansku Krepost prokurvanu,
I u krzmanju Snagu razdrobljenu
I Umjetnost od vlasti zauzdanu
I Ludost kako nadzire Umnika,
I Istinitost Glupošću nazvanu
I ropče Dobro gdje dvori Silnika.
Sit svega toga, ostavio sve bih,
Kad smrću ljubav napustio ne bih.

Zanimljiv je podatak da je svoja pisma Praljak potpisivao uz navođenje titula: profesor filozofije i sociologije, diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani kazališni i filmski režiser.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI