Pravi razlog dolaska Angele Merkel u Zagreb

Foto: Sebastian Derungs/Wikimedia commons

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Zagreb 18. svibnja kako bi sudjelovala u predizbornom skupu Europske pučke stranke (EPP), na kojem će biti i njihov Spitzenkandidat (vodeći kandidat) za europske izbore Manfred Weber.

Već se pisalo o njezinu bilateralnom sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je dio EPP-a, a Merkel dio CDU-a, a i jedni i drugi imaju utjecaj u Europskoj uniji.

Ipak, članak njemačkog tjednika Der Spiegel otkriva pravu pozadinu posjeta njemačke kancelarke Zagrebu.

Ističe se kako Merkel, koja odrađuje svoj posljednji kancelarski mandat, ne sudjeluje u kampanji za europske izbore u Njemačkoj jer više i nije predsjednica CDU-a, no ipak je ključna osoba njemačke europske politike. S druge strane, Weber, koji dolazi iz bavarskog CSU-a, sestrinske stranke CDU-a, prvi je Nijemac koji ima priliku nakon 50 godina doći na čelo Europske komisije ako EPP nakon izbora bude najveća frakcija u Europskom parlamentu.

Prema pisanju Der Spiegela, dolazak Merkel na skup EPP-a u Zagreb u briselskim se krugovima  tumači kao izraz njezine podrške kandidaturi Manfreda Webera te se tvrdi da je bilo mnogo natezanja kako bi se postigao dogovor o lokaciji na kojoj će njih dvoje zajedno nastupiti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI