PREDOMIŠLJAJU SE? Britanski zastupnici žele produžiti rok Brexita

youtube

Britanski zastupnici trebali bi idući tjedan glasati o sporazumu o izlasku koji je May postigla s Bruxellesom u studenom.

Britanski i europski zastupnici raspravljaju o mogućnosti produžetka službenog roka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Strahuju da sporazum o Brexitu neće biti potvrđen do 29. ožujka.

Daily Telegraph poziva se na tri neimenovana izvora iz EU koji tvrde kako britanski dužnosnici “ispituju teren” oko ideje odgode primjene članka 50. o napuštanju EU.

Glasnogovornica premijerke Therese May odbacila je taj izvještaj. “Premijerka je uvijek govorila da EU napuštamo 29. ožujka 2019. i da neće biti odgode primjene članka 50.”, kazala je.

Budućnost Brexita i dalje je duboko neizvjesna. Britanski zastupnici trebali bi idući tjedan glasati o sporazumu o izlasku koji je May postigla s Bruxellesom u studenom. Sve ukazuje na to da britanski parlament neće potvrditi sporazum.



Predstavnici poslovnog svijeta i investitori strahuju da bi napuštanje EU bez postignutog dogovora moglo ugroziti trgovinu, pogoditi financijska tržišta i poremetiti opskrbne lance za petu najveću svjetsku ekonomiju na svijetu.

Konačni oblik Brexita utjecat će na 2,8 bilijuna dolara vrijedno britansko gospodarstvo, na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i sudbinu Londona kao jedne od dviju najvećih financijskih prijestolnica na svijetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI