Predsjednica je prije par mjeseci pismom najavila dolazak na konferenciju o migrantima, a sada je odustala?

0
243
screenshot

Jutarnji list je objavio pismo iz kolovoza koje je  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu! U tome pismu predsjednica navodi kako joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu.

“Iznimno mi je drago što ću sudjelovati u usvajanju ovog važnog dokumenta koji predstavlja ispunjenje dogovora iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, kao i odgovor međunarodne zajednice na najveće migrantsko kretanje ljudi u povijesti s kojim se danas svijet susreće”, prema pisanju Jutarnjeg lista ovo stoji u pismu koje je predsjednica, 16. kolovoza uputila glavnom tajniku UN-a.

Navode i da predsjednica u pismu izražava veliko zadovoljstvo što će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o migracijama.

Sudjelovanje predsjednice na skupu u Marakešu izazalo je novi nesporazum Pantovčaka i Banskih dvora nakon što je televizijski voditelj Velimir Bujanec na svom Facebooku prenio navodni odgovor iz predsjedničina ureda da neće potpisati taj sporazum te da Ured predsjednice nije uključen u pregovore o Deklaraciji.

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak u Pekingu kako tzv. Marakeški sporazum regulira samo zakonite migracije i dodao kako je imao informaciju da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti u Maroku u prosincu na potvrđivanju sporazuma.

Pritom nije htio posebno komentirati medijske natpise da je Grabar Kitarović odustala od odlaska u Maroko. Kazao je kako je, koliko je njemu poznato, predsjednica imala namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu, budući da joj je glavni tajnik UN-a uputio poziv za sudjelovanje.

Ali je zato ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nešto ranije rekla da je iznenađena takvom predsjedničinom odlukom, citirajući pritom njezin govor u UN-u u kojem jasno podržava Globalni kompakt.

Predsiedničin Ured u petak je priopćio da predsjednica pozdravlja završetak pregovora o tzv. Marakeškom sporazmu o zakonitim migracijama, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje u Maroko o čemu je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo informirano.

Loading...